Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως - kireas.org

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου για το λιθάνθρακα στο περιοδικό Ευβοιόραμα»



Ο λόγος που ο Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως - kireas.org αποφάσισε να απαντήσει στις δηλώσεις του βουλευτή Σίμου Κεδίκογλου στο Ευβοιόραμα του Ιουνίου 2008, είναι ότι υπάρχει μια ανεξήγητη αντιφατικότητα στη στάση του σε σχέση με το λιθάνθρακα.



Συγκεκριμένα, ο κ. Σ. Κεδίκογλου με δημόσια επιστολή του στις 21/3/08 δήλωνε την υποστήριξη του στον αγώνα κατά του λιθάνθρακα στο συλλαλητήριο του Μαντουδίου. Στις 18/4/08 επέδιδε επίσημα διαμαρτυρία στη Βουλή ενάντια στην δημιουργίας λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι. Σχεδόν ένα μήνα μετά, σύμφωνα με δημοσίευμα που δεν έχει διαψευστεί, ο κ. Σ. Κεδίκογλου σε συγκέντρωση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι στις 5/6/2008 «υπερθεμάτιζε» την χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Τον ίδιο μήνα σε συνέντευξη του στο μηνιαίο περιοδικό Ευβοιόραμα (Ιούνιος 2008, Αρ.φυλου 83) ο κ. Κεδίκογλου αυτή τη φορά όχι μόνο εξαπολύει ανάρμοστους χαρακτηρισμούς σε αυτούς που εναντιώνονται στην δημιουργία λιθανθρακικών μονάδων, αλλά υποτιμά και την ικανότητα για ανεξάρτητη σκέψη των χιλιάδων πολιτών που διαδηλώνουν και υπογράφουν κατά του λιθάνθρακα.



Υπάρχουν δυο σημεία που απορρέουν από αυτή την συνέντευξη σχετικά με το θέμα που ο kireas.org αναλύει παρακάτω:



1. O κ. Σ. Κεδίκογλου ίσως άθελα του αλλά με σαφήνεια αφήνει να εννοηθεί ότι το υπάρχον Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και φορείς όπως η ΡΑΕ δεν μπορούν να προσφέρουν επαρκή επιστημονική γνώση γύρω από το λιθάνθρακα και υπάρχει ανάγκη αυτά τα projects να δίδονται σε Πανεπιστήμια ή Ευρωπαϊκές υπηρεσίες. Για να μην κατηγορηθούμε ότι παραποιούμε τα λόγια του το σχετικό εδάφιο από την συνέντευξη έχει ως εξής:



«Για το λιθάνθρακα δεν έχω δει τίποτα επίσημο από αρμόδιο επιστημονικό φορέα. Θα πρέπει να πάρουμε το project, να το δώσουμε στο Πολυτεχνείο ή το Δημόκριτο ή σε μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία. Προσωπικά θέλω μια τεκμηρίωση από ένα δύσκολο κριτή. Δημοσιογράφος: Και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ); Ασχολείται με τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες.. Γι αυτό χρειάζεται αυτό που προανέφερα…»



Αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή στις 8/2/2008 σχετικά με την διασφάλιση που παρέχουν οι θεσμοί και διαδικασίες στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παροχή αδειών λειτουργίας σε λιθάνθρακικές μονάδες. Εμείς δεν διαφωνούμε με το κ. Σ. Κεδίκογλου αν πραγματικά η δήλωση του σημαίνει μια αναγνώριση των αδυναμιών του Ελληνικού αδειοδοτικού συστήματος και ανεπάρκεια στον τομέα της λήψης επιστημονικά τεκμηριωμένων αποφάσεων. Η πρόταση του για προσφυγή στην Ευρώπη ή την επιστημονική κοινότητα για καλύτερη τεκμηρίωση δεν μας βρίσκει αντίθετους. Ελπίζουμε να δούμε στην Βουλή περισσότερες πρωτοβουλίες από μέρους του προς αυτή την κατεύθυνση για βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης.



Φυσικά μας προβληματίζει το ότι ενώ διατυπώνεται η ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση εδώ και πολύ καιρό από τους λίγους λιθανθρακό-φίλους κανείς τους δεν έχει φροντίσει να την παράσχει μέχρι τώρα. Τι συμβαίνει, γιατί δεν φροντίζετε εσείς κ. Κεδίκογλου ακόμη και τώρα να φέρεται τους επιστήμονες που θέλετε να δώσουν μια πιο τεκμηριωμένη γνώμη; Το ακούμε συνεχώς εδώ και πολλούς μήνες; Τι ακριβώς σας εμποδίζει να το κάνετε;



Γιατί δεν το κάνει ο επενδυτής που έχει ήδη ξοδέψει τόσα πολλά για αυτή την άδεια; Μια επιστημονική γνωμοδοτική επιτροπή θα ήταν πολύ φθηνότερη από τις υποσχέσεις για τηλεθέρμανση που δίνει τώρα για να δελεάσει τους κατοίκους. Δυστυχώς, όσο και να ψάξαμε οι μόνοι «επιστήμονες» που μιλούν θετικά για το λιθάνθρακα είναι αυτοί που γράφουν τις μπροσούρες των εταιρειών κατασκευής λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ελπίζουμε να μην έχετε υπόψη σας αυτούς τους «επιστήμονες» σαν «δύσκολους» κριτές.



2. Το δεύτερο σημείο έχει ένα κάνει με την επιχειρούμενη υποβάθμιση τόσο των επιχειρημάτων όσο και αυτών που εναντιώνονται στο λιθάνθρακα. Το επίμαχο απόσπασμα από την συνέντευξη αναφέρει επί λέξει τα παρακάτω: «Θεωρώ ότι είναι κραυγές και αλαλαγμοί όσα λέγονται αυτό το καιρό με το λιθάνθρακα. Το αποτέλεσμα της υπόθεσης αυτής θα το κρίνουν οι αρμόδιοι και οι πολίτες με την σωστή ενημέρωση όχι οι «ψευτο-οικολόγοι»»



Δεν είμαστε σίγουροι αν αυτός ο προμελετημένα υποτιμητικός χαρακτηρισμός του «ψεύτο-οικολόγου» αφορά τον σύλλογο μας, μιας και δεν είμαστε μια αμιγώς οικολογική οργάνωση. Όπως είναι γνωστόν σχεδόν όλες οι οικολογικές οργανώσεις της Ελλάδας είναι ενάντια στη χρήση λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Ανάμεσα στους πρωτοστάτες σε αυτές τις δράσεις είναι η Greenpeace και η WWF. Συγκεκριμένα, η WWF έχει δημιουργήσει την «Συμμαχία κατά του λιθάνθρακα» και έχει αναλάβει μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες στο θέμα. Η WWF έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα για το σημαντικό της έργο και στην Ελλάδα είναι ταχτική φιλοξενούμενος σε συμβουλευτικό ρόλο των διαφόρων επιτροπών της Βουλής. Δυσκολευόμαστε να δούμε από πού απορρέει ο αδόκιμος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείτε κ.. Κεδίκογλου για «ψεύτο-οικολόγους». Σε ποιες από όλες τις οικολογικές οργανώσεις που εναντιώνονται στο λιθάνθρακα απευθύνεστε; Από πού απορρέει το πρόθεμα «ψεύτο-»;



Το θέμα του λιθάνθρακα είναι ίσως το μόνο θέμα που έχει ενώσει όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα. Στο νομό μας, με μοναδική ίσως εξαίρεση τον κ. Σ. Κεδίκογλου, όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές μας καθώς και οι εκπρόσωποι των μη εκλεγμένων κομμάτων έχουν ταχτεί επίσημα με δηλώσεις τους κατά του λιθάνθρακα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλη σύμπνοια στα δημοτικά συμβούλια των δήμων της Βόρειας Εύβοιας και το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Το συλλαλητήριο στο Μαντούδι στις 21/3/07 είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην περιοχή. Δεν είναι μόνο οι οικολόγοι που διαφωνούν κ. Κεδίκογλου είναι οι πολίτες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι τους σε όλες τις βαθμίδες. Νομίζουμε ότι θα ήταν λίγο αλαζονικό εκ μέρους σας κ. Κεδίκογλου αν υπονοείτε ότι όλοι αυτοί στερούνται ανεξάρτητης σκέψης και είναι θύματα της κακής ενημέρωσης των «ψεύτο-οικολόγων!»; Ίσως θα πρέπει να σεβαστείτε περισσότερο την ικανότητα τους να διαμορφώνουν ανεξάρτητες απόψεις και την αρμοδιότητα τους να αποφασίζουν για το μέλλον τους.



Σχετικά με την αναφορά σας στις «κραυγές και αλαλαγμούς» του αντι-λιθανθρακικού κινήματος σας προσκαλούμε για άλλη μια φορά να επισκεφτείτε τον ιστότοπο μας (διεύθυνση στο τέλος του κειμένου). Εκεί θα βρείτε ολοκληρωμένες μελέτες από έγκριτους κρατικούς επιστημονικούς οργανισμούς της ΕΕ, ΗΠΑ και ΟΗΕ. Σε μια από τις πιο εκτενής για το θέμα μελέτες από το κρατικό Οργανισμό Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (Environmental Protection Agency) που φιλοξενούμε, αποκαλύπτεται ότι οι λιθανθρακικές μονάδες εκπέμπουν 65 βλαβερές για την υγεία τοξικές ουσίες 24 από τις οποίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες (μπορείτε να διαβάσετε αυτή την μελέτη στην αυθεντική της μορφή, αφιλτράριστη από σχόλια, στην ιστοσελίδα του οργανισμού στο τέλος του κειμένου).



Ο επιτηδευμένος αγνωστικισμός σας κ. Κεδίκογλου δεν βοηθάει, οι Ευβοιώτες περιμένουν από σας επιστημονικά τεκμηριωμένες διαβεβαιώσεις ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους. Σας ερωτούμε, μπορείτε να παρέχεται επιστημονικά στοιχεία ότι οι λιθανθρακικές μονάδες δεν εκπέμπουν αυτές τις 65 βλαβερές για την υγεία τοξικές και καρκινογόνες ουσίες; Μπορείτε να αποδείξετε επιστημονικά ότι τα στοιχειά αυτής της μελέτης είναι απλές «κραυγές και αλαλαγμοί» όπως ισχυρίζεστε; Γιατί αυτή και τέτοιες μελέτες είναι τα λεγόμενα μας κ. Κεδίκογλου αν δεν το γνωρίζετε. Σας προκαλούμε να μας παραθέσετε στοιχεία που αντικρούουν αυτά του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ. Αν δεν έχετε τέτοια στοιχεία, τότε λογικά θα πρέπει να σταματήσετε να υποστηρίζετε το λιθάνθρακα μέχρι να τα αποχτήσετε και με σιγουριά και υπευθυνότητα να μπορέσετε να πείτε στους κατοίκους ότι δεν μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τους.



Τελειώνοντας, αναρωτιόμαστε κ. Κεδίκογλου πως μπορείτε, με την βαρύνουσα ιδιότητα του εκλεγμένου εκπρόσωπου μας, να παίρνεται μια τόσο ξεκάθαρη θέση για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όταν όπως ισχυρίζεστε δεν έχετε επαρκή γνώση.







Σχετικά στοιχεία

(1) "Δήλωση συμπαράστασης Σ. Κεδίκογλου στον αγώνα κατά της εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι" (Σερβιτόρος 23/3) www.servitoros.gr/news/view.php/17901/



(2) Διαμαρτυρία κ. Σ. Κεδίκογλου στην Βουλή στις 18/4 για την δημιουργία λιθανθρακικής μονάδας στο Μαντούδι (Πρακτικά της Βουλής 18/4 σημείο (37) www.parliament.gr/ergasies/showfile.asp?file=endl080418.txt)



(3) Δημοσίευμα για τις δηλώσεις Σ. Κεδίκογλου στη συνεδρίαση της ΔΕΗ στο Αλιβέρι (Σερβιτόρος 9/6/2007) www.servitoros.gr/news/view.php/19114/



(4) Επιστημονικά στοιχεία για τις συνέπειες του λιθάνθρακα που φιλοξενούνται στις ιστοσελίδες του Συλλόγου Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως kireas.org www.kireas.org/information.htm.



(5) Μελέτη Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (US Εnvironmental Protection Αgency) «Study of Hazardous Air Pollutant Emissions from Electric Utility Steam Generating Units --Final Report to Congress 1998» www.epa.gov/ttncaaa1/t3/reports/eurtc1.pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια: