Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΟΤΟ


Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη για τις υποχρεώσεις της χώρας μας που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κιότο, στο βαθμό ευθύνης του Υπουργείου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη και υπηρεσιακών στελεχών του Υπουργείου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, των Διευθύνσεων Δασικών Χαρτών, Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας, Τοπογραφικής, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών καθώς και o καθηγητής κ. Γιάννης Ζιώμας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ
Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ ευχαρίστησε τον κ. Κιλτίδη για την πρωτοβουλία της συνάντησης ενώ αναφέρθηκε στο συντονιστικό ρόλο που έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνεργαζόμενο με συναρμόδια Υπουργεία, για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν τις εκπομπές και απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου και στη χρησιμότητά τους στις σχεδιαζόμενες πολιτικές για το Περιβάλλον.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ως εμπλεκόμενη Αρχή στις δεσμεύσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία εκπομπών και απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου από τους τομείς Χρήσης γης, Αλλαγές χρήσεων γης και Δασοπονία με τη διαδικασία της σύνταξης Εθνικού Συστήματος Απογραφής τόνισε ο κ. Υφυπουργός. Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα δάση στη μείωση των εκπομπών του άνθρακα και στα οφέλη που θα προκύψουν από την αξιόπιστη αποτύπωση στοιχείων για το Περιβάλλον, το δασικό και αγροτικό χώρο κυρίως όμως επισήμανε το εθνικό όφελος από το Εθνικό Σύστημα Απογραφής για τη χώρα μας καθώς θα αποφύγει την πληρωμή δυσβάστακτων προστίμων στο μέλλον.
Κατά τη σύσκεψη ορίστηκε εξαμελής επιτροπή η οποία θα αναλάβει το συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου για τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων με βάση τα άρθρα 3.3. και 3.4. του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: