Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

Με 500 χιλιάδες Ευρώ χρηματοδοτούνται περιφερειακά μουσεία της ΕΕ

Ειδική γραμμή προϋπολογισμού για την ψηφιοποίηση των αρχείων των περιφερειακών μουσείων της ΕΕ προέβλεψε η Επιτροπή στην πρόταση προϋπολογισμού για το 2009. Η γραμμή αυτή προέκυψε από τροπολογία του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Μαυρομμάτη, που εγκρίθηκε στον προϋπολογισμό του 2008.
Η οικονομική ενίσχυση των μουσείων ανέρχεται στις 500 χιλιάδες Ευρώ και διατίθεται για:
1) τη διάσωση και τη διατήρηση των ευρημάτων των περιφερειακών μουσείων, μέσω της δημιουργίας ψηφιακών αρχείων.
2) την ευρύτερη διάδοση του πολιτισμικού πλούτου και της ιστορίας των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανταλλαγών ψηφιακού υλικού.
Οι πυρκαγιές του 2008 στις χώρες της Μεσογείου μας έφεραν αντιμέτωπους με τον κίνδυνο καταστροφής των μνημείων της ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. Ιδιαίτερα η πυρκαγιά στον περιβάλλοντα χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και του μουσείου της ευαισθητοποίησε τους πολίτες κάθε χώρας που θεωρούν ότι ο τόπος αυτός ανήκει στην Παγκόσμια κληρονομιά.
"Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το πλούσιο ιστορικό και πολιτιστικό αρχείο περιφερειακών μουσείων χάνεται εξαιτίας της εγκατάλειψης ή της αδυναμίας συντήρησης. Υπάρχουν πολλά ευρήματα μεγάλης ιστορικής σημασίας τα οποία αποτελούν μέρος όχι μόνο της κληρονομιάς της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Η ψηφιοποίηση του υλικού αυτού δε θα εξασφάλιζε μόνο τη διάσωσή του, αλλά θα αποτελούσε μέσο διάδοσης του ευρωπαϊκού πολιτισμού", δήλωσε ο Μανώλης Μαυρομμάτης.
Η καταγραφή σε ψηφιακή μορφή των ευρημάτων και των εκθεμάτων όλων των μουσείων, ιδιαίτερα των περιφερειακών που δεν έχουν αρκετούς πόρους για παρόμοια δραστηριότητα, θα πρόσφερε δυνατότητα διάσωσής τους και προβολής ανεκτίμητης αξίας πολιτιστικού υλικού.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στην εποχή μας όπου οι νέες τεχνολογίες συμπληρώνουν τις παραδοσιακές μεθόδους εκπαίδευσης, θα είναι ένα σημαντικό μέσο για τη γνώση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, πέραν των εθνικών συνόρων μιας χώρας. Τώρα δε, όπου στην ΕΕ γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη σύσταση ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, η ύπαρξη οπτικοακουστικού υλικού των εκθεμάτων των περιφερειακών μουσείων της ΕΕ θα διευκόλυνε την ανταλλαγή γνώσεων του πολιτιστικού υλικού των κρατών μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: