Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

Χωρίς τον Αρχιεπίσκοπο

"ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ"

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αλλά απόντος τελικά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου - που μετέβη στο Κίεβο, όπου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 1020 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρώσων της Ουκρανίας - πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ο φετινός εορτασμός της Πολιούχου της Χαλκίδας, Αγ. Παρασκευής.

Πλήθος κόσμου είχε συρρεύσει από νωρίς στον ιερό ναό, προκειμένου να προσκυνήσει την εικόνα της οσιοπαρθενομάρτυρος και προστάτιδας της πόλης. Ο δροσερότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες καιρός, συνέβαλε στο να είναι πιο άνετη η αναμονή των πιστών που συμμετείχαν στο προσκύνημα, παρόλα αυτά δεν έλειψαν και οι λιποθυμίες, λόγω ορθοστασίας και ζέστης, μεταξύ των οποίων και ενός στρατιώτη που συμμετείχε στο τιμητικό άγημα.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Θηβών & Λεβαδείας Γεωργίος, και φυσικά ο Χαλκίδας Χρυσόστομος, άρχισε στις 7 το απόγευμα.
Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ ξεκίνησε η Λιτανεία της Ιερής Εικόνας. Στην πομπή συμμετείχαν βουλευτές του νομού, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πειραιώς και νήσων, Χαράλαμπος Μανιάτης, εκπρόσωπος του Νομάρχη, ο Δήμαρχος Χαλκιδέων, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και φυσικά πλήθος πιστών.

Η πομπή κατέληξε στην εξέδρα που είχε στηθεί στο χώρο του στρογγυλού της παραλίας Χαλκίδας, όπου μετά και την ενημέρωση από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο για την απουσία του Αρχιεπισκόπου, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας εκκλήθει να μιλήσει για τον βίο της Αγ. Παρασκευής.

Η αποχώρηση και επιστροφή της πομπής στο ναό έγινε λίγο πριν 10 το βράδυ, την ίδια στιγμή που ο ουρανός πάνω από τον Ευβοϊκό φωτίστηκε από δεκάδες πολύχρωμα βεγγαλικά, δημιουργώντας ένα θέμα που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους.

Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πολυαρχιερατικό συλλειτουργό, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καρυστίας & Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: