Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Aβέβαιο το μέλλον των Ιατροκοινωνικών δομών για τους Έλληνες Τσιγγάνους


Ερώτηση για τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας των Ιατροκοινωνικών δομών που προσφέρουν σημαντικότατες υπηρεσίες στους Έλληνες Τσιγγάνους, κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη.
Πανελλαδικά, λειτουργούν 30 τέτοιες δομές στις οποίες απασχολούνται πάνω από 170 ειδικοί επιστήμονες για να καλύψουν πολλαπλές ανάγκες 40.000 περίπου τσιγγάνων.
Στη δική μας περιοχή λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2006 το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Χαλκίδας, με 5 εργαζόμενους που καθημερινά προσπαθούν να επιλύσουν κοινωνικά αιτήματα 500 περίπου τσιγγάνων.
Τα κέντρα αυτά που αποτελούν τις βασικές δομές του Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Κοινωνική Ενσωμάτωση ξεκίνησαν από το 2005 ως συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του Γ. ΚΠΣ και η περίοδος της χρηματοδότησης τους λήγει τον Δεκέμβριο του 2008, ή για πολλά απ’ αυτά, τον Ιούλιο τρέχοντος έτους.
Όμως ,δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχουν εξασφαλισθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης οι πόροι για τη συνέχιση της λειτουργίας τους και ο κίνδυνος να διακοπεί το έργο των Ιατροκοινωνικών μονάδων είναι ορατός.
Η κυρία Περλεπέ ερωτά τους Υπουργούς γιατί δεν έχει διασφαλισθεί ακόμη η χρηματοδότηση των δομών αυτών και ποια μέτρα θα λάβουν άμεσα, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους προς όφελος των Ελλήνων Τσιγγάνων της χώρας μας και της Εύβοιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: