Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

«Όχι στην τσιμεντοποίηση» λέει ο Σταματούκος

"ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΙ ΤΥΠΟ"


Αντίθετος σε οποιαδήποτε αποσπασματική αλλαγή στη χρήση γης, που θα επιτρέψει «τη γέννηση οικοδομικών ανοσιουργημάτων»στο κέντρο της Χαλκίδας, δηλώνει σε τοποθέτηση του, με αφορμή το θέμα του Δημόκριτου, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Χαλκιδέων, Βαγγέλης Σταματούκος.
Κάνοντας λόγο για προσπάθεια τσιμεντοποίησης του κέντρου της πόλης και ξεπουλήματος κάθε σπιθαμής δημόσιας ή ιδιωτικής γης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συμπαράταξη, Διεκδικούμε την πόλη μας», επισημαίνει σε δήλωση του τα εξής:
"Η επιμονή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας να πάρει με κάθε τρόπο πλειοψηφική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, για να δοθεί αντιπαροχή το οικόπεδο που φιλοξενείται ο "Δημόκριτος", δημιουργεί πλείστα όσα ερωτηματικά. Δεν μας πείθουν όμως και όσοι όψιμα διαμαρτύρονται για την εκτρωματική προοπτική του χώρου και την εκποίησή του, αφού ο καθένας με το δικό του τρόπο έχει υποστηρίξει την υλοποίηση των προγραμμάτων ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας, που προωθεί η πολιτική της Ε.Ε. και των κομμάτων που ψήφισαν τη συνθήκη του Μάαστριχτ και αποδέχονται τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Είναι η ίδια πολιτική που προωθεί για το χώρο του "Δημόκριτου" μέσα σ' αυτά τα προγράμματα.
Η αντιπαροχή δεν είναι απλά μία προσπάθεια τσιμεντοποίησης ενός ακόμα χώρου στο κέντρο, σήμερα, της Χαλκίδας που όταν χτίστηκε ήταν απόκεντρο, δεν είναι προσπάθεια ξεπουλήματος κάθε σπιθαμής δημόσιας ή δημοτικής γης, αλλά είναι ακόμα μια κατάφορη προσβολή, σε ένα χώρο που για πολλά χρόνια χρησίμευσε για να μάθουμε εμείς και τα παιδιά μας γράμματα. Σήμερα, λοιπόν, αφού ο σεβασμός για την ιστορική ταυτότητα αυτού του τόπου έχει υποστεί τέτοιον εκφυλισμό, που όσο και να ζορίζω τη μνήμη μου, δεν μπορώ να θυμηθώ δεύτερη πόλη στη χώρα μας που οι ιθύνοντες να καταστρέφουν με τέτοιο ανερυθρίαστο τρόπο ό,τι συνδέει το σήμερα με το χτες, αφού το κέρδος έχει μπει για τα καλά στο πετσί των ανθρώπων που κατέχουν, ή διαχειρίζονται τον πλούτο του τόπου μας, βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμα αρνητική εξέλιξη του "Δημόκριτου" που πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο.
Η παράταξή μας επιμένει να βλέπει συνολικά το χωροταξικό ζήτημα, να ζητά συνολική μελέτη για τη νέα Χαλκίδα με ένα γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό που θα αποτρέπει τη γέννηση οικοδομικών ανοσιουργημάτων, θα προβλέπει ελεύθερους χώρους πρασίνου, κοινόχρηστους χώρους, άνετο οδικό δίκτυο και γενικά μία πόλη στην οποία θα χαίρονται να ζουν και να δραστηριοποιούνται οι κάτοικοί της.
Θεωρούμε πως όλα τα παραπάνω κάνουν σαφές ότι η παράταξή μας είναι κατά μίας αλλαγής της χρήσης γης αποσπασματικά και μάλιστα στην κατεύθυνση χειροτέρευσης της κατάστασης προς το γενικό συμφέρον. Πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει ο συγκεκριμένος χώρος όπως είναι χαρακτηρισμένος για εκπαιδευτικές ανάγκες και μάλιστα στην ίδια με σήμερα μορφή. Η μόνη ίσως αλλαγή που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή είναι στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος ελεύθερου χώρου πρασίνου που έχει η περιοχή, που μάλιστα σε συνδυασμό με την έκταση που καταλαμβάνουν οι φυλακές Χαλκίδας θα μπορούσε να δώσει ένα μεγάλο πάρκο στην επιβαρυμένη ήδη με τσιμέντο περιοχή".
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση του ο κ. Σταματούκος, επισημαίνει πως δεν θα είναι παρόν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που όπως τονίζει «οφείλεται στην αθέτηση της υπόσχεσης του προέδρου του Δ.Σ., να μην προγραμματίσει συνεδρίαση από 28 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου», περίοδο κατά την οποία ο κ. Σταματούκος είχε εγκαίρως ενημερώσει ότι θα απουσιάζει από την πόλη.






Αντίθετη στην αντιπαροχή Δημόκριτου και η Περλεπέ

Τη ριζική αντίθεση της στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Εύβοιας, να προχωρήσει στην οικοδόμηση κτηρίου στη θέση του Δημόκριτου με αντιπαροχή, εξέφρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Περλεπέ.
Πιο συγκεκριμένα σε τοποθέτηση της για το θέμα επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η απόφαση του Επιμελητηρίου να αξιοποιήσει τον «Δημόκριτο» με το σύστημα της αντιπαροχής, με βρίσκει ριζικά αντίθετη.
Θεωρώ ότι, το ακίνητο, με ήπιας μορφής παρεμβάσεις πρέπει να επανασυνδεθεί με την εκπαίδευση και τις ανάγκες που υπάρχουν σ' αυτό τον τομέα για την πόλη της Χαλκίδας και του Νομού μας, όπως άλλωστε συνέβαινε για πολλές δεκαετίες.
Ο χώρος αυτός, που είναι συνυφασμένος με την τεχνική κατάρτιση χιλιάδων Ευβοέων πολιτών, αποτελεί κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας και της ζωής των ανθρώπων που σπούδασαν εκεί και η επαναξιοποίησή του πρέπει να αφορά εκπαιδευτικούς και μόνο σκοπούς, στα πλαίσια της δημόσιας εκπαίδευσης.
Με αυτή την προοπτική θα ωφεληθεί και το Επιμελητήριο και το σύνολο της κοινωνίας του Νομού μας, ενώ αν προχωρήσει το σχέδιο της αντιπαροχής, εκτός των άλλων, ο ήδη βεβαρημένος πολεοδομικός ιστός της Χαλκίδας, θα αποκτήσει ακόμα ένα σημαντικότατο πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του «Δημόκριτου» είναι μείζον, χρήζει υπεύθυνου διαλόγου και ενημέρωσης και κυρίως απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση πολιτών και φορέων του τόπου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: