Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Έγκλημα κατά των μνημείων της Αρχαίας Αυλίδας συνέχεια...



Είχαμε γράψει στην ανακοίνωσή μας της 6ης Ιουλίου 2008, για το έγκλημα που επιτελείται στο «Μεγάλο Βουνό» από την ληστρική λατόμευση του τσιμεντάδικου Χαλκίδας (Lafarge - ΑΓΕΤ) με αποτέλεσμα μια τεράστια καταστροφή στα αρχαιολογικά μνημεία της αρχαίας Αυλίδας.

Σήμερα με το ντουκουμέντο που δημοσιεύουμε πιστοποιούμε ότι το έγκλημα αυτό επαναλαμβάνεται καθημερινά παραβιάζοντας τους όρους της απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού στις 12-12-2005 με βάση την οποία πήρε άδεια το τσιμεντάδικο για την λατόμευση στο «Μεγάλο Βουνό». Συγκεκριμένα η απόφαση αυτή λέει:



Εγκρίνεται το αίτημα της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ για παράταση άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Μεγάλο Βουνό, Δήμου Αυλίδας, Νομού Ευβοίας, για 5 έτη και με τους ακόλουθους όρους :

Οι εργασίες της λατόμευσης θα συνεχίσουν να εκτελούνται σε βάθος και όχι σε μήκος με την προοπτική ανεύρεσης νέου χώρου εκμετάλλεσης.
Θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας 80 μ. Από το Διατείχισμα.
Θα τηρηθεί η απαγόρευση εκμετάλλευσης του λατομικού χώρου από το υψόμετρο +100 και άνω.
Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα συνεχισθεί και θα ολοκληρωθεί η δημιουργία αναβαθμών, η διάστρωση φυτικής γής, και η φύτευση, χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η απόσταση από το τείχος.
Κάθε παράβαση των παραπάνω όρων αποτελεί αιτία για την αναστολή της ισχύος αυτής της απόφασης.


Όλα τα παραπάνω τα έχει παραβιάσει κατάφωρα η ΑΓΕΤ :

Οι εργασίες της λατόμευσης συνεχίζονται να γίνονται σε μήκος και όχι σε βάθος.
Η απόσταση ασφαλείας των ογδόντα μέτρων από το τείχος της Αρχαίας Αυλίδας έχει φτάσει τα πέντε (5) μέτρα όπως αποδείξαμε και με τις σχετικές φωτογραφίες.
Η εκμετάλλευση του λατομικού χώρου έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα +100 μέτρα υψόμετρο.
Δεν έχει γίνει καμία αποκατάσταση του περιβάλλοντος, καμία δημιουργία αναβαθμών, καμία διάστρωση φυτικής γής, καμία φύτευση.


Σύμφωνα λοιπόν με τον τελευταίο όρο θα πρέπει να ανασταλλεί η ισχύς της άδειας του τσιμεντάδικου για λατόμευση στο «Μεγάλο Βουνό».

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόσουν το νόμο.

Καλούμε τον εισαγγελέα Χαλκίδας αυτεπάγγελτα να ασκήσει δίωξη κατά παντός υπευθύνου για το τεράστιο ιστορικό έγκλημα που επιτελείται στα αρχαία μνημεία της χωρας μας από την πολυεθνική Lafarge.

Καλούμε τέλος τη τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της Εύβοιας να επιληφθούν του θέματος και να σταματήσουν το έγκλημα.



26 Ιουλίου 2008



--
ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
energoipolitesevias@gmail.com
http://energoipolitesevias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: