Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Επιστολή του Νομάρχη Ευβοίας στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τα διόδια


Κύριε Υπουργέ

Η τελευταία μεγάλη αύξηση των διοδίων έκανε έντονα αισθητή την αδικία που γίνεται σε βάρος της Εύβοιας από το τέλος του έτους 1992 μέχρι σήμερα.

Όλο αυτό το διάστημα, η τιμή ανά χιλιόμετρο που πληρώνουν οι Ευβοείς και οι κάτοικοι του Σχηματαρίου και της γύρω περιοχής είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τους διερχόμενους των άλλων περιοχών προς Βόρεια Ελλάδα.

Με τη μεγάλη αύξηση της βενζίνης και την πληρωμή 5,50 € για διόδια σε μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων, γίνεται φανερό ότι τίποτε δεν είναι ίδιο με χθες. Ενώ για όσους είναι ανάγκη να ακολουθήσουν την ΑΤΤΙΚΗ οδό η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

Επίσης σε λίγο διάστημα από σήμερα (1 έως 1,5 χρόνο) με την ολοκλήρωση του έργου θα κληθούν να πληρώσουν και για το τμήμα Σχηματάρι-Χαλκίδα.

Με τα σημερινά δεδομένα και για την καλύτερη κατανόηση του προβλήματος, συγκρίνουμε τα ποσά που πληρώνονται για τα 100 χιλ. όπως προαναφέρθηκε, με τα ποσά που πληρώνονται για τα 400 χιλ. περίπου στη διαδρομή Λαμία-Αθήνα-Λαμία, μετά την αύξηση.

Για τα 400 χιλ. πληρώνονται 8,25 €, δηλαδή 0,0206 €/χιλ.

Ενώ για τα 100 χιλ. πληρώνονται 5,50 €, δηλαδή 0,0550 €/χιλ.

Αν είχε καθιερωθεί η ανά χιλιόμετρο πληρωμή προς 0,040 €/χιλ., όπως είχε ανακοινωθεί, τότε για τη Λαμία το συνολικό κόστος θα ήταν 16 € αντί των 8,25 σήμερα. Ενώ για την περίπτωσή μας θα ήταν 4 € αντί των 5,50 που είναι σήμερα.

Η αδικία είναι οφθαλμοφανής και κραυγαλέα και συνεχίζεται για πάνω από 17 χρόνια.

Κύριε Υπουργέ

Πιστεύουμε ότι είναι κατανοητή η πικρία που νιώθουν οι Ευβοείς, όταν μάλιστα έχουν ένα από τα χειρότερα βασικά οδικά δίκτυα (Εθν. Δίκτυο) στη χώρα με πολλούς νεκρούς και τραυματίες κάθε χρόνο.

Θα ήταν άδικο, η δυσαρέσκεια να στραφεί προς το πρόσωπό σας, τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι με δικές σας αποφάσεις δρομολογούνται πλέον διαδικασίες για κατασκευή ενός ασφαλούς και ελπίζουμε σύγχρονου Εθνικού οδικού δικτύου του Νομού.

Έχουμε τη βεβαιότητα ότι υπάρχει λύση που μπορεί, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, να εφαρμοστεί.

Στα διόδια Σχηματαρίου, είναι δυνατό να διαχωριστούν έξοδοι προς Χαλκίδα και Σχηματάρι, χωρίς πληρωμή διοδίων.

Είναι επιβεβλημένη πράξη αποκατάστασης μιας αδικίας που υφίσταται για 17,5 χρόνια.

Δεν θα λύσουν τα προβλήματά τους οι Ευβοείς και οι κάτοικοι του Σχηματαρίου και της γύρω περιοχής με αυτή τη ρύθμιση. Η αποκατάσταση όμως όποιας αδικίας δεν έχει πάντα μόνο οικονομικό ενδιαφέρον

Με εκτίμηση

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

ΑΘΑΝ. ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: