Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Το Στρογγυλό έγινε σκακιέρα

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ "ΕΥΒΟΙΚΟ ΤΥΠΟ"

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον που προκάλεσε σε σκακιστές και μη, η πολύ επιτυχημένη 2η Επίδειξη Σιμουλτανέ, που διεξήχθη το βράδυ του Σάββατο 26 Ιουλίου 2008, στο Στρογγυλό της Παραλίας Χαλκίδας.

Οι δύο προσκεκλημένοι της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας, γκρανμαίτρ και πολύπρωταθλητές Ελλάδας, Στράτος Γρίβας και Άννα-Μαρία Μπότσαρη – η οποία το 2001 στα Καλάβρυτα κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες αντιμετωπίζοντας σε σιμουλτανέ διάρκειας 30 ωρών, 1102 αντιπάλους (σκορ 1095 νίκες, 7 ισοπαλίες) - κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν – ταυτόχρονα- όλους τους σκακιστές και τις σκακίστριες, ανεξαρτήτως ηλικίας και σκακιστικού επιπέδου, που βρέθηκαν το Σάββατο το βράδυ στη Χαλκίδα.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 48 σκακιστές από τη Χαλκίδα αλλά και την Αθήνα - (αρκετοί ήλθαν ειδικά για την εκδήλωση) – ενώ αν υπήρχαν περισσότερες σκακιέρες διαθέσιμες, είναι σίγουρο ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αφού, ακόμη και μετά την έναρξη της εκδήλωσης, προσέρχονταν σκακιστές που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν.

Νίκες και ισοπαλίες

Το έργο των δύο πρωταθλητών αποδείχτηκε κάθε άλλο παρά εύκολο, καθώς, περί τα μεσάνυχτα και μετά από τρίωρη μάχη, το αποτέλεσμα ήταν: 24 νίκες και μία ισοπαλία για την Άννα-Μαρία Μπότσαρη και 20 νίκες, 2 ισοπαλίες και 1 ήττα για το Στράτο Γρίβα που αντιμετώπισε, ορισμένους αρκετά έμπειρους αντιπάλους.

Την τιμητική νίκη επί του Στράτου Γρίβα, πέτυχε ο Χαλκιδέος σκακιστής και προπονητής της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδος, Κώστας Κόρδης, ενώ τις ισοπαλίες πέτυχαν, με την Άννα-Μαρία Μπότσαρη ο 11χρονος Άγγελος-Θεόδωρος Βακάλης και με το Στράτο Γρίβα, ο Βαγγέλης Ρουμπής, από την Κάρυστο και ο Γιώργος Κουλαξουζίδης, αθλητής της Σκακιστικής Ακαδημίας Χαλκίδας.

Το πιο σημαντικό όμως γεγονός της εκδήλωσης ήταν η μεγάλη προσέλευση κόσμου καθ’ όλη της διάρκειά της. Όλοι όσοι βρέθηκαν το Σαββατόβραδο στη παραλία της Χαλκίδας σταμάτησαν έστω και για μερικά λεπτά να δουν τους αγώνες και να ενημερωθούν τόσο για το τι είναι το σιμουλτανέ (όπου ένας ισχυρός σκακιστής αντιμετωπίζει ταυτόχρονα πολλούς αντιπάλους) όσο και για τις δραστηριότητες της Ακαδημίας, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν επί μακρόν τις παρτίδες δίνοντας, συχνά, και συμβουλές στους συμμετέχοντες. Η παρουσία τόσων θεατών είναι, αναμφίβολα, και το βασικότερο όφελος από την εκδήλωση που πέτυχε πλήρως το στόχο της αφού, σε ένα μόνο βράδυ, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν καλύτερα το σκάκι!
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο κ. Νίκος Γιαμαρέλλος, ιστορικός σκακιστικός παράγοντας της Χαλκίδας ενώ τη Δημοτική Αρχή εκπροσώπησαν ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Βοσκός – ο οποίος, μάλιστα. είναι σκακιστής και συμμετείχε στην επίδειξη - και ο δημοτικός σύμβουλος – πάντα συμπαραστάτης στις δραστηριότητες της Ακαδημίας- Δημήτρης Αναγνώστου.
Στους δύο γκρανμαίτρ αλλά και στο Δήμο Χαλκιδέων, η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος δώρισε, σε ανάμνηση της εκδήλωσης, ακριβή αντίγραφα του αμφορέα στον οποίο απεικονίζονται ο Αχιλλέας και ο Αίαντας να παίζουν πεσσούς, κατά την πολιορκία της Τροίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: