Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ


Επερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών – Εθνικής Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων – Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής,οι βουλευτές του ΚΚΕ
Γιώργος Μαυρίκος και Γιώργος Μαρίνος

Η μεγάλη πυρκαγιά που για δυο μέρες έκαψε το νησί της ΣΚΥΡΟΥ ανέδειξε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων και τις ευθύνες παραγόντων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα οι επιπτώσεις για το νησί και τους κατοίκους του είναι πολύ σοβαρές αν και ακόμα δεν έχουν φανεί στο σύνολό τους.
Οι πιο όμορφες περιοχές του νησιού με το πυκνό δάσος πεύκων, κέδρων και κορομηλιάς κατακάηκαν. Από την θέση Τραχύ – Ψαχρά στην Ατσίτσα, τον Άγιο Φωκά, την Σκάφη και στο Τριφάδι κάηκαν περίπου 10 χιλιάδες στρέμματα δάσους, κάηκαν εκατοντάδες γιδοπρόβατα, κάηκαν κυψέλες μελισσοκομίας, ελαιόδεντρα, καταστράφηκαν μαντριά και άλλα οικήματα.
Η μεγάλη αυτή καταστροφή δεν προέκυψε «εξ’ ουρανού». Με δύο απαρχαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα στο νησί, με πυροσβέστες εποχικούς, με παντελή έλλειψη σύγχρονων αντιπυρικών ζωνών, με χορήγηση μόνο του 10 % από το συνολικό κονδύλι των 4,2 εκατ. Ευρώ που προορίζεται σε Νομαρχιακό επίπεδο για δασοπροστασία το 2008, ήταν θέμα χρόνου να επέλθει η καταστροφή.
Τώρα μπροστά στις καταστροφές η κυβέρνηση έχει ευθύνη με άμεσα μέτρα να ενισχύσει το νησί και τους κατοίκους του. Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι : Να γίνει γρήγορα ουσιαστική εκτίμηση της καμένης έκτασης και των ζημιών, να κηρυχτεί αναδασωτέα η καμένη έκταση, τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κλπ, να ενισχυθεί η Πυροσβεστική υπηρεσία με μέσα και μόνιμο προσωπικό, να αποζημιωθούν άμεσα και ολοκληρωτικά όσοι επλήγησαν, να ενισχυθούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που έχασαν από την πυρκαγιά την δυνατότητα ελεύθερης βοσκής για τα κοπάδια τους, να ενισχυθούν οι μελισσοκαλλιεργητές, συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης της προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικό όργανο στο νομό και σε κάθε δήμο, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων με ενημερωτικά προγράμματα για τον προβλεπόμενο σχεδιασμό πυροπροστασίας.
Με βάση όλα αυτά ρωτάμε τους συναρμόδιους αρμόδιους Υπουργούς τί σχέδιο έχουν ετοιμάσει για το νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: