Δευτέρα 11 Αυγούστου 2008

Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ

Θέση στο ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου της σχολής «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» παίρνει ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου μετά και τις έντονες αντιδράσεις, που έχουν υπάρξει από την τοπική κοινωνία όσον αφορά στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δ.Σ Επιμελητηρίου Εύβοιας, να ακολουθήσει τη διαδικασία της αντιπαροχής.
Ο βουλευτής καταθέτει την πρότασή του, που είναι να προκηρυχθεί διαγωνισμός ιδεών και αφού γίνει αξιολόγηση των προτάσεων, τότε να προκληθεί συζήτηση επί της τελικής απόφασης της κριτικής επιτροπής από όλους τους φορείς της πόλης με γνωμοδότηση εντός ορισμένου χρόνου.
Ο κ. Κεδίκογλου εκτιμά , ότι με αυτό τον τρόπο θα ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές , αφού θα έχει απαντηθεί και το ερώτημα, ποια αποστολή είναι σκόπιμο και χρήσιμο να δοθεί στο εν λόγω ακίνητο.
Πιο αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κεδίκογλου έχει ως εξής:
«Με έκπληξη παρακολουθούμε την αντιπαράθεση-αντιδικία και διελκυστίνδα γύρω από την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της σχολής ΄΄ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ΄΄.
Θεωρώ πως τα πράγματα είναι απλά. Φοβάμαι ότι βλέπουμε τα δέντρα και χάνουμε το δάσος.
Η έως τώρα πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις πόλεων είναι περίπου η ακόλουθος: Κύριο θέμα και ερώτημα είναι: Ποια αποστολή είναι σκόπιμο και χρήσιμο να δοθεί στο ακίνητο αυτό δηλ να συντηρηθεί ή να διατηρηθεί ή να εκσυγχρονιστεί επεκτεινόμενο ή όχι και προς ποια κατεύθυνση χρήσεων γης επωφελών για το σύνολο της πόλης. Προς τούτο χρειάζεται: Στα πλαίσια ενός Ρυθμιστικού σχεδίου – και γι’ αυτό πολύ καλές προτάσεις έκανε ο καθηγητής κ. Βλάσης Παπαγρηγορίου – ή στη βάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός ιδεών μεταξύ τεχνικών γραφείων (αρχιτεκτονικών, πολεοδομικών, περιβαλλοντολογικών κ.λ.π.) αφού προηγουμένως συσταθεί μια ολιγομελής κριτική επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων. Για τον διαγωνισμό αυτό θεσπίζεται μια μικρή αμοιβή για όλους τους συμμετέχοντες, ατομικώς στα γραφεία ή καθ’ ομάδας και επιπλέον τρία βραβεία.
Μετά την αξιολόγηση των προτάσεων εκδίδεται η απόφαση της κριτικής επιτροπής και προκαλείται συζήτηση επ’ αυτής από όλους τους φορείς της πόλης, με γνωμοδότηση εντός ορισμένου χρόνου. Ακολούθως αποφασίζονται οι οριστικές χρήσεις γης και ο,τι άλλο χρειάζεται, συντάσσονται προδιαγραφές αυτού που αποφασίζεται να είναι το κτίριο ως αποστολή και λειτουργία και στην βάση αυτών των προδιαγραφών προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός αρχιτεκτονικός, πολεοδομικός, περιβαλλοντικός σύνταξης γενικής προμελέτης με απονομή τριών βραβείων Α΄Β΄Γ΄. Το επιμελητήριο θα παράσχει και τα απαραίτητα τοπογραφικά διαγράμματα και τους όρους δόμησης.
Ορίζεται επιτροπή κρίσεως του διαγωνισμού από ειδικούς, καθηγητές και αξιόλογους τεχνικούς συνήθως 5μελής οι οποίοι θα κρίνουν και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Μετά την βράβευση επιλέγεται το προς κατασκευήν έργο το οποίον μπορεί να είναι του Α΄βραβείου ή ένας συνδυασμός του Α΄ με κάποια στοιχεία των άλλων βραβείων.
Το έργο αυτό πρέπει να κατασκευασθεί. Κατόπιν αυτού προκηρύσσεται διαγωνισμός: οριστικής μελέτης, κατασκευής και εκμετάλλευσης στη βάση της απόφασης που στηρίζεται στην προμελέτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Η εκμετάλλευση θα τεθεί στην προκήρυξη εάν το επιμελητήριο αδυνατεί να ανταποκριθεί στο σύνολο του κόστους και αυτή θα είναι παραχώρηση μέρους του κτιρίου προς χρήση, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της απόφασης χρήσεως. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση της χρήσεως και δεν θα απαιτηθεί πώληση μέρους του κτιρίου.
Με αυτόν τον τρόπο ικανοποιούνται όλες οι πλευρές. Έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, βλέπουμε και τα δέντρα και το δάσος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: