Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Καταγγέλλουν
καταστροφή


στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, για τη διάσωση της αρχαίας Αυλίδας, από τη λειτουργία του λατομείου της Lafarge, ζήτησε με επιστολή του το Πανευβοϊκό Δίκτυο. Την επιστολή υπογράφουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Μηνάς Πατσουράκης, Ευτυχία Φίλιππα και Κώστας Χαϊνάς.
Το Πανευβοϊκό Δίκτυο αποτελείται από 22 Περιβαλλοντολογικούς Συλλόγους και Κινήσεις Πολιτών, που έχουν την έδρα τους σε περιοχές του νομού από την Ιστιαία μέχρι την Κάρυστο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα μέλη του Πανευβοϊκού Δικτύου καταγγέλλουν ότι η δράση της πολυεθνικής εταιρείας LAFARGE έχει καταστροφικές συνέπειες στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας. Για το λόγο αυτό μέσω της επιστολής ζητείται η παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να προστατευτεί ο αναγνωρισμένος αρχαιολογικός χώρος. Τα μέλη του δικτύου φτάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο ακόμα και για «εθνικό έγκλημα», ζητώντας τη διάσωση και την ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.
Πιο συγκεκριμένα το Δίκτυο αναφέρει στην επιστολή του τα ακόλουθα:
"Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας για να σωθεί η Ακρόπολη της Αρχαίας Αυλίδος και των υπολοίπων αρχαιοτήτων της Νεολιθικής, Κλασσικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Αυλίδας, από την καταστροφική λειτουργία του λατομείου της LAFAGE (πρώην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ).
Δεν αρκούσε η καταστροφή του αρχαίου Μυκηναϊκού Νεκροταφείου, στη θέση του οποίου βρίσκεται σήμερα το τσιμεντάδικο, ούτε το ξεπούλημα όλου του κόλπου της Αυλίδας, από το Μικρό Βαθύ μέχρι το Μεγάλο Βαθύ, ούτε το φράξιμο της θάλασσας και η αδύνατη και απαγορευτική πρόσβαση στη παραλία, ούτε η επιχωμάτωση της Ιερής Θάλασσας από όπου τα πλοία των Αχαιών με αρχηγό τον Αγαμέμνονα έφυγαν για την Τροία. Έπρεπε η καταστροφή να ολοκληρωθεί με την λατόμηση του Μεγάλου Βουνού, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη των προϊστορικών χρόνων, πολύ καλά διατηρημένη, η οποία αποτελεί τμήμα οχυρωματικού έργου μήκους 11,5 Km, η μεγαλύτερη οχυρωματική κατασκευή στην Ελλάδα.
Το μισό βουνό έχει λατομηθεί. Το άλλο μισό στηρίζει ακόμα την Ακρόπολη. Η μπουλντόζα βρίσκεται στα 4 (τέσσερα) μέτρα, καλά καταλάβατε 4 μέτρα, από τον περίβολο των Ελληνιστικών χρόνων. Είναι υπόθεση ενός ή δύο φουρνέλων.
Έχουμε όλα τα στοιχεία του Εθνικού Εγκλήματος στα χέρια μας. Η Ιστορία της Πατρίδας μας δεν βρίσκεται στα χέρια καμιάς περαστικής εξουσίας, ούτε αρχαιολογικής υπηρεσίας, ούτε υπουργείου. Βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων.
Ζητάμε την άμεση επέμβασή σας για να σωθεί και να αναδειχθεί ο Ιστορικός και Ιερός, για εμάς τους Έλληνες, τόπος της Αυλίδας. Προς όφελος των επομένων γενεών, είμαστε αποφασισμένοι να περισώσουμε την Ιστορία μας με κάθε τρόπο. Με προβολή στα Μ.Μ.Ε., στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με αίτημά μας στο Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, με την πληροφόρηση όλου του πνευματικού και αρχαιόφιλου παγκόσμιου δυναμικού.
Το όνομα της Αυλίδας και του Αγαμέμνονα, της Αυλείδιας Αρτέμιδος και της Ιφιγένειας, είναι γνωστά στα πέρατα του κόσμου. Έχει παιχθεί στα θέατρα όλου του κόσμου. Συμφέρον για τον τόπο μας, και για εσάς, είναι να βρεθείτε μπροστά σ' αυτό τον αγώνα που αρχίζει τώρα. Επίσης ζητάμε την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του 2000, με την οποία αποχαρακτηρίζεται η αρχαιολογική σημασία του τόπου, όπου βρίσκεται το τσιμεντάδικο δηλαδή 50 μέτρα από τον Ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδος".

Να βάλουμε καμιά φωτο από Αυλίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: