Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Οξύλιθος Κύμης




Έξι χρόνια περιμένουν το «καλό νερό»
που χάνεται ανεκμετάλλευτο

Την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές που καλούν σε λογική χρήση και οικονομία του πολύτιμου αγαθού που λέγεται νερό, στον Οξύλιθο οι κάτοικοι βλέπουν το άριστης ποιότητας νερό, από το οποίο υδροδοτούνταν στο παρελθόν, να ρέει σε ρέματα ανεκμετάλλευτο, επειδή δεν έχει ακόμα σταθεί δυνατό να κατασκευαστεί ο αγωγός, που θα το φέρει ξανά στο χωριό.

Επί 45 χρόνια και μέχρι το 2002, το νερό της πηγής Πλατανάκια Κληματαρίου, έφτανε μέσω δικτύου στον Οξύλιθο και συγκεντρωνόταν σε δεξαμενή, απ’ όπου υδροδοτούνταν το χωριό. Τον Ιούνιο του 2002, έπειτα από ελέγχους της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχίας, διαπιστώθηκε ότι το δίκτυο μεταφοράς είναι ακατάλληλο και διέρχεται πολύ κοντά σε σωλήνες αποχέτευσης, με τον κίνδυνο να μολυνθεί το πόσιμο νερό.

Για το λόγο αυτό με έγγραφο της προς το Δήμο Κύμης (αρ. πρωτ. Φ9/8626) η αρμόδια υπηρεσία ζήτησε την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων αντικατάσταση του δικτύου σωληνώσεων, από την πηγή έως τη δεξαμενή και συστηματική χλωρίωση του νερού. Επιπλέον με πρωτοβουλία του πρώην επόπτη υγείας και κατοίκου του Οξυλίθου, Ιωάννη Δημητρού, που έχει ευαισθητοποιηθεί για το θέμα, κατατέθηκε τον Μάιο του 2002 αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκίδας για το θέμα, με τις υπογραφές δεκάδων κατοίκων.

Διακοπή αντί για αλλαγή
Παρά τα έγγραφα και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, καμία ενέργεια δεν έγινε σε πρώτη φάση από το Δήμο, οπότε και η Διεύθυνση Υγείας επανήλθε τον Απρίλιο του 2003, με νέο έγγραφο της (αρ. πρωτ. 3566) στο θέμα, ζητώντας την άμεση αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης. Κατόπιν αυτών, το τότε Δημοτικό Συμβούλιο, με Δήμαρχο τον κ. Σιδεράκη και πρόεδρο τον σημερινό Δήμαρχο Κύμης, κ. Θωμά, αποφάσισε αντί να αντικαταστήσει τις σωληνώσεις να διακόψει τελείως την παροχή νερού από την πηγή Πλατανάκια και να υδροδοτήσει το χωριό από τοπικά πηγάδια. Έτσι το πολύ καλής ποιότητας νερό της πηγής αφέθηκε να ρέει ανεκμετάλλευτο, σε ρέματα της περιοχής.

Μόνο υποσχέσεις
Έξι χρόνια πέρασαν από τότε και όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Οξυλίθου έχουν χορτάσει υποσχέσεις, αλλά δεν έχουν δει τα έργα που θα φέρουν ξανά το νερό στο χωριό. Στο μεταξύ δεν είναι λίγες οι φορές που οι 1000 κάτοικοι του χωριού, που υπερδιπλασιάζονται το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουν προβλήματα διακοπής της παροχής, λόγω διακοπών ρεύματος στα αντλιοστάσια που συλλέγουν το νερό από τα πηγάδια. Επιπλέον έχουν γίνει παράπονα και για τη χλωρίωση του νερού και μάλιστα οι κάτοικοι έχουν ζητήσει από τον Νομάρχη να δώσει εντολή στο Δήμαρχο Κύμης να ορίσει χημικό, που θα αναλάβει υπεύθυνα τη χλωρίωση, βάση των όσων προβλέπουν οι σχετικές υγειονομικές διατάξεις.



Από Σεπτέμβρη…
Ερωτώμενος για το θέμα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Οξυλίθου, Σταμάτης Ζαρμπούτης, ανέφερε ότι πριν δύο περίπου χρόνια ξεκίνησαν κάποια έργα για την κατασκευή του αγωγού, που θα μεταφέρει το νερό από την πηγή στον Οξύλιθο, αλλά σταμάτησαν στο μέσον της διαδρομής και έκτοτε δεν συνεχίστηκαν. Ο ίδιος έθιξε μάλιστα εκ νέου το θέμα στον Δήμαρχο Κύμης, σε πρόσφατη λαϊκή συνέλευση, αποσπώντας την υπόσχεση ότι αυτό «θα διευθετηθεί το Σεπτέμβρη», πρόσθεσε όμως με νόημα ότι «από τότε που δόθηκαν οι πρώτες υποσχέσεις έχουν περάσει πολλοί Σεπτέμβρηδες…».

«Κανένα πρόβλημα»
Σε επικοινωνία μας, ο Δήμαρχος Κύμης, Δημήτρης Θωμάς, τονίζοντας ότι υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα στο Δήμο, που τον κρατούν απασχολημένο, περιορίστηκε στο να δηλώσει μόνο ότι «το δίκτυο του Οξυλίθου δεν έχει κανένα πρόβλημα και η υδροδότηση γίνεται κανονικά, με νερό πολύ καλής ποιότητας», χωρίς να δώσει κανένα άλλο στοιχείο για την εξέλιξη των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: