Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Εξαφάνιση ανηλίκων:

Mε σαφή θέση υπέρ των εθνικών μηχανισμών συναγερμού για την αντιμετώπιση εξαφάνισης ανηλίκων έναντι ενός αντίστοιχου ευρωπαϊκού συστήματος τάχθηκε στην απάντησή του στον Ευρωβουλευτή της Nέας Δημοκρατίας, Mανώλη Aγγελάκα, ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Aσφάλειας, κ. Jacques Barrot. Σε παρατήρηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή αναφορικά με την απουσία ενός συντονισμένου ευρωπαϊκού συστήματος αναζήτησης των εξαφανισμένων παιδιών, ανάλογου του αμερικάνικου "Ambert Alert", η Επιτροπή απάντησε ότι "ενθαρρύνει όλα τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν σε εθνικό επίπεδο τέτοιου είδους μηχανισμούς συναγερμού", εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στην επιτυχία του γαλλικού μηχανισμού «Alerte Enlèvement».
Δεδομένου δε ότι το σύστημα «Alerte Enlèvement» είναι μία από τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ στον τομέα της δικαιοσύνης και της ασφάλειας, η Επιτροπή, ήδη από τις 4 Μαρτίου 2008, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού φόρουμ για τα δικαιώματα του παιδιού, στις Βρυξέλλες, κάλεσε τις γαλλικές αρχές να κάνουν μια παρουσίαση του συστήματος αυτού, δεσμευόμενη να βοηθήσει τα κράτη μέλη στην εγκαθίδρυση συστημάτων συναγερμού. Το ζήτημα σχετικά με την προστασία των παιδιών και τα «συστήματα συναγερμού» ειδικότερα επανήλθαν στο προσκήνιο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΔΕΥ) στις αρχές Ιουνίου 2008, όπου η Επιτροπή επεσήμανε και πάλι την "προστιθέμενη αξία που παρέχει η ύπαρξη τέτοιων συστημάτων σε όλα τα κράτη μέλη με τη διασύνδεση των εθνικών συστημάτων σε διασυνοριακές υποθέσεις". Oι ενοποιημένες κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής και μια επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στα 27 κράτη μέλη θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα των συζητήσεων του Συμβουλίου ΔΕΥ, και τον Oκτώβριο 2008.



Στην ερώτηση του κ. Aγγελάκα αναφορικά με στοιχεία, που πιθανόν διαθέτει η Επιτροπή, σχετικά με τον αριθμό των εξαφανισμένων παιδιών την τελευταία τριετία ανά κράτος μέλος, καθώς επίσης τις αιτίες εξαφάνισης και τον αριθμό των παιδιών που τελικά βρέθηκαν, ο κ. Barrot απάντησε ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τη Missing Children Europe[1], "τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν ανομοιογενείς ορισμούς και συγκεντρώνουν στοιχεία κατά τρόπο διαφορετικό με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή μια συνολική επισκόπηση". Τα διαθέσιμα στοιχεία για εξαφανισμένα παιδιά και παιδιά θύματα εκμετάλλευσης είναι απλές εκτιμήσεις και ενδεικτικά, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ως εξής:

- Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν ότι ετησίως οι περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών ανέρχονται σε 140.000.

- Στο Βέλγιο, η ΜΚΟ Child Focus καθημερινά ανοίγει τέσσερις νέους φακέλους.

- Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι ετησίως ανακοινώνονται στις αρμόδιες αρχές 45.000 ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων.
O Ευρωβουλευτής Mανώλης Aγγελάκας δήλωσε επί του θέματος "τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο εξαφάνισης ανηλίκων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις με αυξητικές τάσεις και στην Ελλάδα. Tο 2007 τα εξαφανισμένα παιδιά έφτασαν τα 347, από 246 το 2003[2]. Ωστόσο χάρη στο σύστημα Amber Alert[3] επιτυγχάνεται ο συντονισμός των υπηρεσιών όσο και ο διπλασιασμός -σε συνεργασία και με άλλους φορείς- των ανευρεθέντων παιδιών. Tόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς οφείλουν να δρουν άμεσα, με ευαισθησία και υπευθυνότητα. Tο φαινόμενο της εξαφάνισης ανηλίκων μας αφορά όλους μας, ας μην είμαστε συνένοχοι αλλά αρωγοί!"

Δεν υπάρχουν σχόλια: