Σάββατο 2 Αυγούστου 2008

Εξαγωγή Καλών Πρακτικών από το ΕΠΑΝ στην Ευρώπη

Τα Κέντρα Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ), τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 2000- 2006 του Υπουργείου Ανάπτυξης συγκαταλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 καλές πρακτικές. Τα ΚΕΤΑ επιλέχθηκαν μεταξύ 90 και πλέον προγραμμάτων, από 23 διαφορετικές χώρες μέλη της Ε.Ε, στο πλαίσιο του προγράμματος BEST «Υποστήριξη για τη διεθνοποίηση των ΜΜΕ», με γνώμονα την περαιτέρω αύξηση του επιπέδου διεθνοποίησης των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Επιτροπή ανέδειξε με τον τρόπο αυτό 27 εθνικά προγράμματα, τα οποία ξεχώρισαν και συνιστούν καλές πρακτικές, ως προς τα αποτελέσματα, τις επιπτώσεις, τον καινοτομικό τους χαρακτήρα και τη συμβολή τους στην επίτευξη των εθνικών αναπτυξιακών στόχων.

Τα 13 Κέντρα αποτελούν ένα περιφερειακό δίκτυο μη κερδοσκοπικών οργανισμών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας και δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα κάθε νομού, των 13 περιφερειών της χώρας. Λειτουργούν ως υπηρεσίες ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης, συμβάλλοντας στην ενημέρωση, πληροφόρηση και υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εν δυνάμει επιχειρηματιών, στην καλλιέργεια επιχειρηματικού πνεύματος και στην παρακολούθηση της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, προωθούν την κινητοποίηση ομάδων επιχειρήσεων που είναι έτοιμες και ικανές να επιδοθούν σε εξαγωγικές δραστηριότητες, ούτως ώστε να συμμετάσχουν σε κοινές προσπάθειες για την προώθηση των αγαθών και των υπηρεσιών τους στις διεθνείς αγορές. Η δραστηριότητα αυτή υλοποιείται με το συντονισμό και τη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου. Τα ΚΕΤΑ έχουν λάβει τη θετική ανταπόκριση και τη στήριξη όλων των σημαντικών συντελεστών, όπως του Υπουργείου Ανάπτυξης, των τοπικών αρχών, των επιμελητηρίων της Χώρας, των επαγγελματικών ενώσεων, των αναπτυξιακών εταιρειών που τα χρηματοδοτούν ή μετέχουν στους φορείς που τα συνέστησαν. Το Υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται σχέδιο της μελλοντικής λειτουργίας των ΚΕΤΑ με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωσή τους και την καθιέρωσή τους με τη συνεργασία των επιμελητηρίων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης μίας στάσης για τις επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις 27 καλές πρακτικές που αφορούν την υποστήριξη των ΜΜΕ σε έντυπο που διανεμήθηκε για πρώτη φορά στη διάσκεψη του ευρωπαϊκού χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις, τον περασμένο Ιούνιο στη Σλοβενία. Οι διάφορες πρακτικές καλύπτουν εννέα (9) τομείς με επίκεντρο θέματα που αναγνωρίζονται ως ουσιώδους σημασίας για τη διαδικασία διεθνοποίησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
1. Ευαισθητοποίηση
2. Πληροφόρηση υψηλής αξίας
3. Προγράμματα ανάπτυξης ανθρωπίνων πόρων
4. Υποστήριξη των χρηματοοικονομικών αναγκών της διεθνοποίησης
5. Προώθηση δικτύων
6. Υποστήριξη της διεθνοποίησης υπηρεσιών
7. Η διεθνοποίηση ως όχημα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
8. Εξατομικευμένη υποστήριξη
9. Παραμεθόριες ζώνες και διασυνοριακή συνεργασία

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή των καλών πρακτικών σε κάθε έναν από τους εννέα τομείς ήταν η ικανότητα κάθε επιλεγμένου προγράμματος να παράσχει υποστήριξη στις ΜΜΕ, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα ή περισσότερα από τα θέματα στα οποία δινόταν έμφαση στον εκάστοτε τομέα. Επιπλέον, οι πρακτικές έπρεπε να έχουν συνέχεια, να είναι λειτουργικές και εύκολα μεταφέρσιμες. Οι πρακτικές αυτές είναι διαθέσιμες στον κατάλογο καλών πρακτικών της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, στη διεύθυνση:
http://ec.europa.eu/enterprise/enterprise_policy/charter/

Δεν υπάρχουν σχόλια: