Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Η ΕΥΒΟΙΑ ΘΡΗΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ


Η Εύβοια θρηνεί άλλον έναν νεκρό εργάτη αυτή τη φορά στην ΣΕΛΜΑΝ.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και στους συναδέλφους του.
Είναι το έκτο σοβαρό «ατύχημα» για το 2008 στην Εύβοια. Όπως και στα Ναυπηγεία Χαλκίδας πρίν λίγο καιρό , όπως και στο Πέραμα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ «ΣΕΛΜΑΝ»

Το αναβατόρι συνέθλιψε 33χρονο ηλεκτροτεχνίτη

Δεν έχει τέλος το φονικό στους τόπους δουλειάς, καθώς οι νεκροί εργάτες έφτασαν τους 83 από τις αρχές του χρόνου
Την τελευταία του πνοή άφησε ακόμα ένα νέο παλικάρι, ο ηλεκτροτεχνίτης Αναστάσιος Μαρκόπουλος, μόλις 33 ετών, τα μεσάνυχτα της Τρίτης στο εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου της «ΣΕΛΜΑΝ», πληρώνοντας με το αίμα του την εντατικοποίηση της δουλειάς και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, στο όνομα της αύξησης των εργοδοτικών κερδών και της πολιτικής που την υπηρετεί. Ο εργάτης κατοικούσε στη Χαλκίδα, ήταν πατέρας δυο παιδιών και η γυναίκα του είναι έγκυος στο τρίτο παιδί τους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το νέο θανατηφόρο συνέβη στις 11.45 μ.μ., στη νυχτερινή βάρδια, όταν το καρότσι της πρέσας του αναβατορίου παλετών συνέθλιψε στην κυριολεξία το κεφάλι του εργάτη, τη στιγμή που αυτός προσπαθούσε να επιδιορθώσει βλάβη. Τον ηλεκτροτεχνίτη βρήκαν οι συνάδελφοί του εγκλωβισμένο ανάμεσα στο μηχάνημα και σε μια σιδερένια κολόνα. O Αναστάσιος Μαρκόπουλος είχε ειδοποιηθεί λίγο νωρίτερα να επιδιορθώσει τα φωτοκύτταρα του μηχανήματος, το οποίο όμως δε σταμάτησε ούτε δευτερόλεπτο να λειτουργεί! Παρέμενε δηλαδή σε λειτουργία ακόμα και κατά τη διάρκεια επιδιόρθωσης της βλάβης.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι μετά τη μείωση του προσωπικού στην εταιρεία, εξαιτίας απολύσεων, η εντατικοποίηση της δουλειάς και η πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους έχει αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο «ατυχημάτων».
Διαρκές πολιτικό έγκλημα
Με δήλωσή του στο «Ρ», ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, εκφράζει τα συλλυπητήρια του ΚΚΕ στην οικογένεια και τους συναδέλφους του σκοτωμένου εργάτη και σημειώνει:
«Πίσω από κάθε εργατικό ατύχημα βρίσκονται ελλείψεις και παραλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, εξαντλητική εργασία, πίεση από την πλευρά της εργοδοσίας, υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων. Βρίσκεται η πολιτική που εκτρέφει τα κέρδη του κεφαλαίου και ευθύνεται για τη μη εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Η πολιτική αυτή και τα κόμματα που την υπηρετούν έχει την ευθύνη και για αυτό το εργατικό "ατύχημα", που ανεβάζει στους 83 τους νεκρούς εργάτες από τις αρχές του χρόνου. Σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, το ΚΚΕ και στην Εύβοια θα εντείνει τις επόμενες μέρες τη δράση του για την υπεράσπιση της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας στους τόπους δουλειάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: