Τρίτη 26 Αυγούστου 2008

Σίμος Κεδίκογλου: «Δεν θεωρώ τυχαία την ανάκαμψη Μακ Κέιν μετά τις εξελίξεις στον Καύκασο»


Την άποψη ότι η Ευρώπη επέδειξε ολιγωρία στο θέμα του πολέμου στον Καύκασο εξέφρασε ο βουλευτής, Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του υπό την ιδιότητα του προέδρου της Ελληνορωσικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής και του γραμματέα Ενημέρωσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τον πόλεμο στον Καύκασο επεσήμανε, ότι αν η Ε.Ε είχε δράσει πιο άμεσα δεν θα είχαμε αρνητικές εξελίξεις. «Η ουσία- είπε- είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει το ρόλο της. Και αυτό είναι επιβεβλημένο αφού έχει περάσει η μονοπολική εποχή και έχουμε την ανάδειξη νέων δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία».
Ο κ. Κεδίκογλου, επεσήμανε, ακόμα, ότι στην περίπτωση του Καυκάσου είχαμε να κάνουμε με μια απάντηση υπέρ του δέοντος δυναμική, ίσως, που ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη.
Και συνέχισε: «Όποιος δεν περίμενε μια τέτοια απάντηση των Ρώσων, όταν μάλιστα είχε προηγηθεί επίθεση εναντίον συγγενών πληθυσμών αλλά και Ρώσων πολιτών, εθελοτυφλούσε. Επίσης να μη ξεχνάμε ότι στη Ρωσία υπάρχουν δυνάμεις που θα επιθυμούσαν έναν νέο ψυχροπολεμικό κόσμο. Εμείς ως Ελλάδα και ως Ευρώπη έχουμε συμφέρον να υπάρξει συνεννόηση. Να δημιουργηθούν νέα δεδομένα ασφάλειας και σταθερότητας».
Ο κ. Κεδίκογλου εκτίμησε ότι οι πρωτοβουλίες Σαρκοζί ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας παράλληλα, ότι το ζητούμενο είναι να μην επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί μια διεθνής κρίση στις αμερικανικές εκλογές, γιατί, όπως δήλωσε, δεν θεωρεί τυχαία την ανάκαμψη Μακ Κέιν μετά τις εξελίξεις στον Καύκασο.
Πρόσθεσε, ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να δημιουργείται μια κρίση στις παρυφές της, για να εξυπηρετηθούν, μεταξύ άλλων, στρατηγικές που συνδέονται με τις αμερικανικές εκλογές. Όπως διευκρίνισε, επηρεάζεται ολόκληρη η Ευρώπη καθώς υπάρχει μια στρατηγική επιλογή της Ε.Ε για να έχει ενεργειακό εταίρο τη Ρωσία. Δεν είναι κάτι που η Ελλάδα έκανε μόνη της.
Ο κ. Κεδίκογλου σχολίασε, επίσης, και την εσωτερική επικαιρότητα, εκφράζοντας την αντίθεσή του με εκείνους που θεωρούν επιβεβλημένη την ανεξαρτητοποίηση Παυλίδη, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «ένας βουλευτής έχει δικαίωμα να διαφωνεί εντός και εκτός Βουλής σε νομοθετήματα και παρεμβάσεις υπουργών, ιδιαίτερα όταν αφορούν συμφέροντα του τόπου του, αρκεί να επιδεικνύει υπευθυνότητα και να μην προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνησή του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: