Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΟΚΤΩΝΙΑΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΥΛΩΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΛΑΤΟΜΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΚΤΩΝΙΑ
Η διαμαρτυρία των φορέων και των κατοίκων της Οκτωνιάς για την επικείμενη λειτουργία λατομείου στην περιοχή τους εκφράζεται επί δύο τουλάχιστον χρόνια χωρίς να βρει ανταπόκριση στις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και στους Πολιτικούς που τις διευθύνουν είτε στην Περιφέρεια, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή όπου άλλου.
Σε όλη αυτήν την περίοδο τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Οκτωνιάς συνοδεύει η υποστήριξη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αυλώνος. Εν τούτοις οι αποδέκτες των ψηφισμάτων του Δημοτικού Συμβουλίου αρκούνται σε υπηρεσιακές απαντήσεις, αποφεύγοντας την πολιτική απάντηση σε ένα θέμα το οποίο δεν είναι διαδικαστικό αλλά πρωτίστως πολιτικό.
Φαίνεται πως η διαμαρτυρία με κατάθεση πολιτικού λόγου και μάλιστα όταν εκφράζει την βούληση της άμεσα ενδιαφερόμενης τοπικής κοινωνίας δεν γίνεται αντιληπτή από εκείνους στους οποίους απευθύνεται.
Οι κάτοικοι της Οκτωνιάς όμως είναι αποφασισμένοι να καταστήσουν σαφή- με όποια μέσα και με όποιους τόνους και αν χρειαστεί- την βούλησή τους. Αυτή ακριβώς είναι και η θέση μου ως Δημάρχου Αυλώνος.
Η ευρύτερη παράκτια περιοχή της Οκτωνιάς διαθέτει σήμερα πολλές δυνατότητες ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης και αποτελεί σημαντικό ελαιώνα και ζώνη παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Τμήμα αυτής της περιοχής προστατεύεται ως χώρος θηραμάτων.
Η συγκεκριμένη λατομική δραστηριότητα που έως σήμερα εξελίχθηκε με την μορφή της ερευνητικής εξόρυξης μαρμάρου σε δημόσια δασική έκταση, η οποία όμως υπήρξε βοσκότοπος, βασίστηκε σε άδεια του Δασαρχείου Κύμης στο πλαίσιο ενός απαράδεκτου θεσμικού καθεστώτος όπου μία Υπηρεσία χωρίς καμία ουσιαστική νομιμοποίηση αποφασίζει για την χρήση γης αδιαφορώντας για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας. Αγνοώντας εν τω μεταξύ την γνώμη – πολύ δε περισσότερο την βούληση- της επιχώριας Δημοτικής Αρχής. Αυτό δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος!!!
Η κακώς εγκριθείσα ερευνητική εξόρυξη εξελίχθηκε εν μέσω διοικητικών κυρώσεων λόγω μη σωστής εφαρμογής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παρατάθηκε σκανδαλωδώς ενώ ήταν δεδομένη η αντίθεση της τοπικής κοινωνίας. Εντέλει η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας μας απαντά ότι θα μπορούμε να εκφράσουμε την γνώμη μας όταν τεθεί υπόψη μας η ΜΠΕ για την άδεια εκμετάλλευσης. Δεν έχουν καταλάβει οι κύριοι αυτοί ότι για μας δεν υφίσταται λόγος συζήτησης καμίας ΜΠΕ. Η τοπική κοινωνία και ο Δήμαρχός της θέτουν θέμα χρήσης γης. Δηλαδή δεν θέλουμε τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Την γνώμη μας την γνωρίζουν δύο χρόνια τώρα!!!
Ασφαλώς δεν έχει γνωστοποιηθεί κανένα στοιχείο από τα πορίσματα της δήθεν ερευνητικής εξόρυξης. Η ποιότητα και η ποσότητα των δήθεν κοιτασμάτων μαρμάρου κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό. Προφανώς γιατί συμβαίνει αυτό που συζητούν οι κάτοικοι. Η άδεια εκμετάλλευσης μαρμάρου είναι η επίφαση εξόρυξης αδρανών υλικών δεδομένου ότι ο χώρος δεν έχει αναγνωριστεί ως λατομική ζώνη. Εξάλλου είναι σοφή η παροιμία που λέγει ότι «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Οι Οκτωνιάτες γνωρίζουν ακριβώς ότι η έγκριση άδειας λειτουργίας για λατομείο μαρμάρου ανοίγει τον δρόμο για την καταστροφή κάθε προοπτικής ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο.
Καλώ το Δασαρχείο Κύμης να ανακαλέσει άμεσα την έγκρισή του για την παραχώρηση της έκτασης.
Ζητώ από το Δασαρχείο Κύμης να παραχωρήσει την χρήση της έκτασης στον Δήμο Αυλώνος για την περιβαλλοντική της προστασία.
Καλώ την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να απορρίψει οποιοδήποτε αίτημα για λατομική δραστηριότητα στην περιοχή διότι αυτή δεν εντάσσεται στις αναπτυξιακές επιλογές της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Αυλώνος.
Καλώς, τέλος, τους Πολιτικούς συμπαραστάτες μίας αντίθετης με το συμφέρον της Οκτωνιάς και της περιοχής δραστηριότητας να σταματήσουν κάθε προσπάθεια γιατί θα βρεθούν μπροστά στην δύναμη μίας τοπικής κοινωνίας που διεκδικεί το αυτονόητο αλλά δυστυχώς προσβαλλόμενο δικαίωμα: Να έχει λόγο και να καθορίζει την μορφή ανάπτυξης του τόπου της. Αυτό το δικαίωμα θέλουμε και οφείλουμε πολιτικά και ηθικά να υπερασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες τους εκείνοι που έως τώρα μας αγνοούν.


Αυλωνάρι, 23 Ιουνίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: