Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Θέμα: «Χωρίς όραμα ο χωροταξικός σχεδιασμός της Κυβέρνησης»

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του «Γενικού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης», που κατέθεσε η Κυβέρνηση, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη στην τοποθέτησή της, επεσήμανε ότι, το σχέδιο αυτό στερείται οράματος και δεν χαράζει τις κατευθύνσεις μιας βιώσιμης ανάπτυξης που θα ωφελούσε το παρόν και το μέλλον όλων των πολιτών της χώρας.
Τόνισε επίσης ότι, το χωροταξικό αυτό οδηγεί σε ανισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των διάφορων περιοχών και τομέων, παραβλέπει σημαντικότατες περιβαλλοντικές παραμέτρους και διακατέχεται από προχειρότητα και στατική αντίληψη, αφού απλώς απαριθμούνται έργα που δεν βασίζονται σε σαφή μέτρα εφαρμογής και που δεν έχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή τους.
Ειδικά για την Εύβοια, η βουλευτής υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κ. Σουφλιάς και το και ΥΠΕΧΩΔΕ, μόλις στο «παρά πέντε», έκαναν δεκτές και ενέταξαν τελικά, κάποιες από τις προτάσεις των φορέων του Νομού και αυτό μετά από τις συνεχείς και έντονες κινητοποιήσεις της τοπικής μας κοινωνίας, όλο το προηγούμενο διάστημα.
Παρατήρησε όμως παράλληλα , πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως για την Εύβοια και δεν προώθησε κανένα μεγάλο έργο παρά τις υποσχέσεις που έδιναν τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Για το μείζον ζήτημα των οδικών αξόνων, η κυρία Περλεπέ, κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους ώστε να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το έργο, γιατί χωρίς οδικό δίκτυο η Εύβοια δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί.
Έκανε επίσης εκτενή αναφορά και σε άλλα έργα που πρέπει να γίνουν όπως η ολοκλήρωση του φράγματος Σέττας – Μανικίων, το οποίο έχει βαλτώσει την τελευταία τετραετία, λόγω έλλειψης πιστώσεων με ευθύνη της Κυβέρνησης.
Επίσης μεταξύ άλλων στην ομιλία της επεσήμανε: «Τάξη στο χώρο και στο περιβάλλον της Εύβοιας δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα και αν γίνουν τα έργα, όταν για παράδειγμα την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφασίζει να αδειοδοτήσει λιθανθρακικές μονάδες. Αποκατάσταση του περιβάλλοντος δεν γίνεται, όταν το χωροταξικό δεν ρυθμίζει την εκτός σχεδίου δόμηση.
Η αειφορία δεν υφίσταται όταν η βιομηχανική ρύπανση δεν αντιμετωπίζεται από το κράτος και τις υπηρεσίες του. Η αδειοδότηση για υπερσυγκέντρωση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε περιοχές όπως η Σκύρος, δεν έχει καμία σχέση με τη λογική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της πράσινης ανάπτυξης»

Δεν υπάρχουν σχόλια: