Παρασκευή 20 Ιουνίου 2008

 Πρόταση του Σίμου Κεδίκογλου για σύσταση Ειδικής Γραμματείας Οδικών Έργων στην Εύβοια

Πρόταση του Σίμου Κεδίκογλου για σύσταση Ειδικής Γραμματείας Οδικών Έργων στην Εύβοια
Την πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Οδικών Έργων στην Εύβοια επανέφερε ο βουλευτής, Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στο Ράδιο Ένα.
Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την ανησυχία του για τη πορεία των έργων οδοποιίας, καθώς μετά την ενημέρωση που είχε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια διαπίστωσε , πως υπάρχουν δυσκολίες στην εκτέλεσή τους, όπως συμβαίνει χαρακτηριστικά με την παράκαμψη της Αμαρύνθου, όπου πάνω στη χάραξη έχουν κτιστεί αυθαίρετα.
Συγκεκριμένα τόνισε, ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε είναι διαφορετική από αυτή που ανέφερε ο υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση , που είχε καταθέσει καθώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα τα οποία δεν αναφέρθηκαν από τον υφυπουργό στη Βουλή. Αντίθετα, οι απαντήσεις του κ. Ξανθόπουλου ήταν αρκετά καθησυχαστικές τη στιγμή που διαπιστώνονται προβλήματα με τις απορροφήσεις των κονδυλίων.
Ο κ. Κεδίκογλου κατέστησε σαφές πως δεν θα πρέπει να αναλώνονται στην προσπάθεια καταλογισμού των ευθυνών μεταξύ Υπουργείου, Περιφέρειας και Νομαρχίας, αλλά προέχει να στηρίξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι το αίτημά για σύσταση Ειδικής Γραμματείας Οδικών έργων στο Νομό. «Δεν κατηγορώ κανέναν, είπε ,αλλά οφείλω να επισημάνω , ότι παρατηρείται έλλειψη συντονισμού, κάτι που λειτουργεί καταδικαστικά για το Νομό».
Ο βουλευτής απηύθυνε έκκληση σε όλους τους φορείς να στηρίξουν το αίτημα για τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας ,που θα αναλάβει τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των οδικών έργων στην Εύβοια.




Ο κ. Κεδίκολγου τόνισε ότι , υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα με συγκεκριμένα μοντέλα που λειτούργησαν αποτελεσματικά, όπως είναι η Ειδική Γραμματεία Έργων για τον ΠΑΘΕ και η «ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.»

 Ερώτηση για την άρδευση πεδιάδας Μαντουδίου- Αγίας Άννας
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε την Τρίτη 23 Ιουνίου ο βουλευτής, Σίμος Κεδίκογλου αναφορικά με το έργο της άρδευσης της πεδιάδας Μαντουδίου- Αγίας Άννας, υπογραμμίζοντας, ότι το σύστημα που έχει μελετηθεί και εφαρμόζεται είναι λανθασμένο και ζημιογόνο για τους καλλιεργητές και την Εθνική Οικονομία , καθώς χρησιμοποιούνται παλιές γεωτρήσεις αμφιβόλου περιεκτικότητας σε νερό.
Στην ερώτησή του ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει, ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλύεται η άρδευση εγγίζει τα όρια της παραφροσύνης.
Παράλληλα, κάνει γνωστό ότι ύστερα από την διαπίστωση της επερχόμενης ζημίας στο περιβάλλον την Εθνική Οικονομία και στους αγρότες ζήτησε από τον Δήμο Κηρέως, κατ’ εξοχήν αρμόδιο για επιφανειακές πηγές υδροδότησης, την παρέμβαση του για την τροποποίηση όλου του συστήματος της μελέτης και κατασκευής. Ο Δήμος αδιαφόρησε, αρνήθηκε κάθε ενέργεια ακόμη και ενημέρωση της Νομαρχίας της οποίας οι υπηρεσίες εκτελούν τα έργα.
Ιδιαίτερη μνεία ο κ. Κεδικογλου κάνει και στο θέμα της αξιοποίησης των λιμνοδεξαμενών Κακάβου και Παρασκευορέματος.
Επισημαίνει, ακόμα, ότι χρειάζεται αναθεώρηση της σύμβασης με τροποποίηση του αντικειμένου και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να παρέμβουν ώστε να προληφθούν οι δυσάρεστες και επιζήμιες επιπτώσεις.
Πιο αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του βουλευτή έχει ως εξής:
«Στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εντάχθηκε το έργο της άρδευσης πεδιάδας των Μαντουδίου – Αγ. Άννας.
Το μελετηθέν και εφαρμοζόμενο ήδη σύστημα άρδευσης είναι λανθασμένο και εξαιρετικά ζημιογόνο για τους καλλιεργητές και την Εθνική Οικονομία.
Συγκεκριμένα χρησιμοποιούνται παλιές γεωτρήσεις αμφιβόλου περιεκτικότητας σε νερό, οι οποίες, θα εμπλουτιστούν το χειμώνα από τον ποταμό Κηρέα με άντληση και άλλο δίκτυο και το θέρος θα αντλείται νερό προς άρδευση από αυτές. Είναι αυτονόητο πως κατ’ αυτόν τον τρόπο για την άρδευση απαιτούνται τεράστιες δαπάνες εκμετάλλευσης οι οποίες θα βαρύνουν τους αγρότες, για την αγορά ενέργειας (ηλεκτρικού ρεύματος ή πετρελαίου) και φυσικά την ελλειμματική σε ενέργεια Εθνική μας Οικονομία.
Όλα αυτά όταν οι πάντες γνώριζαν και πρώτος ο Δήμος Κηρέως ότι υπήρχαν δύο τεράστιες λιμνοδεξαμενές, κατάλοιπα παλιών μεταλλείων, η μία του Κακάβου και η άλλη του Παρασκευορέματος με εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερών, προερχόμενα από υπόγειους ορίζοντες (αναβλύζοντα υπόγεια) και οι οποίες ανήκουν πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο. Τα νερά της μιας μόνον είναι υπεραρκετά, αυτά σήμερα και των δύο λιμνών υπερχειλίζοντα καταλήγουν στην θάλασσα και από αυτές το νερό μπορεί να παροχετευτεί με βαρύτητα χωρίς κόστος και επιπλέον να αρδευτεί όλη η περιοχή από το Μετόχι και τις Κεχριές έως την θάλασσα. Οι ποσότητες των νερών που περιέχουν οι λίμνες μπορεί να διπλασιαστούν και πλέον, αν κατασκευασθούν νέες υπερχειλίσεις, υψηλότερα των σημερινών σταθμών.
Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα, λόγω του μεγάλου υψομέτρου, να κατασκευαστεί δίκτυο αγωγών υπό πίεση, το οποίο να περνά από τα όρια των ιδιοκτησιών με παροχέτευση προς κάθε χωράφι και ο καθένας να αρδεύει, όποτε επιθυμεί. Πλην του κόστους εκμετάλλευσης και το κόστος κατασκευής του δικτύου είναι σημαντικά μικρότερο. Ενδιάμεσα αντλιοστάσια δεν φαίνεται να απαιτηθούν και με τις ίδιες πιστώσεις μπορεί να κατασκευαστεί δίκτυο ίσως για 4πλάσια έκταση.
Η επιλεγείσα μέθοδος αντιστρατεύεται τη βασική μας εθνική πολιτική για εξοικονόμηση ενέργειας και προστασία του περιβάλλοντος. Οι γεωτρήσεις ήδη επέφεραν ζημιά στο υπόγειο οικοσύστημα.
Είναι περισσότερο από αυτονόητο ότι ο τρόπος με τον οποίο επιλύεται η άρδευση εγγίζει τα όρια της παραφροσύνης. Δεν ήταν δυνατόν να φαντασθεί άνθρωπος μια τέτοια παράφρονα επιλογή.
Ύστερα από την διαπίστωση της επερχόμενης ζημίας στα περιβάλλον την Εθνική Οικονομία και στους αγρότες ζητήσαμε από τον Δήμο Κηρέως, κατ’ εξοχήν αρμόδιο για επιφανειακές πηγές υδροδότησης, την παρέμβαση του για την τροποποίηση όλου του συστήματος της μελέτης και κατασκευής. Ο Δήμος αδιαφόρησε, αρνήθηκε κάθε ενέργεια ακόμη και ενημέρωση της Νομαρχίας της οποίας οι υπηρεσίες εκτελούν τα έργα.
Την ευθύνη του λάθους έχουν η τοπική αυτοδιοίκηση κατά κύριο λόγο και πιθανώς υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Οι Κεντρικές και Περιφερειακές υπηρεσίες δεν φαίνεται να ερωτήθηκαν.
Ύστερα από τα παραπάνω είναι προφανές ότι χρειάζεται αναθεώρηση της σύμβασης με τροποποίηση του αντικειμένου.
Έστω και αν χρειαστεί να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις η σύμβαση πρέπει να αναθεωρηθεί. Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώσουμε τους αγρότες σε δαπάνες, όταν προδήλως δεν χρειάζονται, ούτε να επιβαρύνουμε την Εθνική Οικονομία και το Περιβάλλον με αντεθνικές επιλογές.
Παρακαλούνται οι κ.κ. Υπουργοί να παρέμβουν ώστε να προληφθούν οι δυσάρεστες και επιζήμιες επιπτώσεις και να πληροφορήσουν σχετικώς την Βουλή. Οι αγρότες της περιοχής εναγωνίως αναμένουν πρωτοβουλίες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: