Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008

ENISA

Την αναβάθμιση του ENISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών) και τη μετατροπή του σε μόνιμο Οργανισμό της ΕΕ, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια του Ε.K., οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, κ. N. Bακάλης, του ΠΑΣΟΚ, κ. A. Ποδηματά και των Γερμανών Φιλελευθέρων κ. Γ. Xατζημαρκάκης.



Kατά τη διάρκεια συζήτησης προφορικής ερώτησης που είχε καταθέσει η Κ.Ο. του ΕΛΚ για το μέλλον του Οργανισμού, με τη συμμετοχή της αρμοδίας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Επιτρόπου κας. Viviane Reding, οι τρεις ευρωβουλευτές χαιρέτησαν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να επεκτείνει την εντολή λειτουργίας του ENISA στο Ηράκλειο Κρήτης, έως το τέλος του 2012. Επίσης, επέκριναν την Επιτροπή για την εσπευσμένη και μεροληπτική αξιολόγηση του Οργανισμού που είχε γίνει, το 2007, ένα μόλις χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ENISA και ζήτησαν από την κυρία Reding μια πιο εποικοδομητική στάση για το μέλλον. Ειδικότερα:



O ευρωβουλευτής της N.Δ. κ. N. Bακάλης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι "πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναθεώρησης του Kανονισμού λειτουργίας του Οργανισμού, να οδηγήσει στην μετατροπή του από προσωρινό Ίδρυμα σε μόνιμο και να συνοδεύεται από αύξηση του προσωπικού και επικαιροποίηση των σημαντικότερων άρθρων του 2 και 3". Επίσης, ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει τις δαπάνες διατήρησης ενός γραφείου του ENISA στην Αθήνα, "ώστε να διευκολύνει το έργο και τις λειτουργίες του Οργανισμού".



H ευρωβουλευτής του ΠAΣOK κυρία A. Ποδηματά χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της ασφάλειας και της ακεραιότητας των δικτύων και συμφώνησε με την κυρία Reding ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο στην Εσθονία αλλά και αλλού αναδεικνύουν την ανάγκη να δώσουμε άμεσα μια αποφασιστική και συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση. "Ακριβώς αυτό το ρόλο πρέπει και μπορεί να παίξει ο ENISA, εφόσον λειτουργήσει υπό αναβαθμισμένη και βελτιωμένη εντολή, με σαφώς προσδιορισμένα καθήκοντα και στόχους", σημείωσε χαρακτηριστικά.



Τέλος, ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής κ. Γ. Xατζημαρκάκης, τόνισε ότι "η ασφάλεια των δικτύων μπορεί να ακούγεται ως θέμα ειδικών αλλά επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής μας, όπως το Internet και η κινητή τηλεφωνία", υπενθύμισε τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση του ENISA και επέκρινε την αμφισβήτηση του ρόλου του στο πλαίσιο των συζητήσεων για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο. O κ. Xατζημαρκάκης ζήτησε μια ισχυρή εντολή, ώστε να αναβαθμιστεί ο Οργανισμός και "να μπορεί να συζητάει στο ίδιο επίπεδο με τις αρχές των HΠA, της Ιαπωνίας και της Kίνας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: