Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΝΤΕΑΛ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που έχουμε στην ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ μεταξύ της εργοδοσίας και του ΔΣ του σωματείου η γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ επισημαίνει τα εξής:

Α ) Η επιμονή και η αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας να προχωρήσει στο κλείσιμο της παραγωγικής μονάδας , έχει τις ευλογίες της αντεργατικής πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , που χρόνια τώρα σιγοντάρουν τα κέρδη της πλουτοκρατίας , ξεζουμίζοντας τα λαϊκά στρώματα. Έχει τις ευλογίες της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και των ΣΥΝοδοιπόρων τους στην ΓΣΕΕ, που κάνουν τους κοινωνικούς διαλόγους παζαρεύοντας με την εργοδοσία πόσα μπορεί να χάσει κάθε χρόνο η εργατική τάξη.
Όμως πατάει και στην λαθεμένη τακτική του ΔΣ του σωματείου - απόρροια της ταλάντευσης που έδειξε από την αρχή . Στην αυταπάτη που είχε ότι μπορεί τάχα να παλέψει αποφασιστικά , την διατήρηση των θέσεων εργασίας, συζητώντας ταυτόχρονα για το ύψος των κινήτρων που δίνει η εργοδοσία , απόψεις που λαθεμένα τις υιοθέτησε και η προηγούμενη γενική συνέλευση. Η ίδια η ζωή έχει δείξει περίτρανα ότι τα «αργύρια» που δίνει η πολυεθνική σήμερα και η αποδοχή τους , είναι η υποθήκη που βάζει η εργατική τάξη με το πιστόλι στον κρόταφο, για να δουλέψουν τα παιδιά της με πολύ χειρότερους όρους αύριο. Με μια τέτοια τακτική το ταξικό κίνημα ποτέ δεν συμφώνησε ούτε θα συμφωνήσει.
Β ) Στην εργοδοτική επίθεση κανένας - μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα - δεν μπορεί να γλυτώσει με την ατομική επιλογή , με την λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» . Οι εμπειρίες της εργατικής τάξης το αποδεικνύουν αυτό χρόνια τώρα , όσες δυσκολίες και σκαμπανεβάσματα και αν είχε το εργατικό κίνημα στην διαδρομή του. Οι εργαζόμενοι της ΙΝΤΕΑΛ στηριζόμενοι στις αγωνιστικές τους εμπειρίες , θα πρέπει να μην επιτρέψουν την εξαγορά των συνειδήσεών τους , με ‘κίνητρα’ που δημιουργήθηκαν από την δική τους σκληρή εκμετάλλευση, με το κλέψιμο της δικής τους υπεραξίας.
Μέσα από μαζικές διαδικασίες χρειάζεται να επανέλθουν με μία και μόνο απόφαση , που συμφέρει τους εργαζόμενους και αυτή λέει:
Δεν αποδεχόμαστε το κλείσιμο , το λουκέτο στο εργοστάσιο , τις χαμένες θέσεις εργασίας, μόνιμη σταθερή δουλειά με εργασιακά δικαιώματα

Μια τέτοια απόφαση του ΔΣ και της συνέλευσης, πέρα από το μήνυμα στην εργοδοσία , θα κόψει και την ‘σπέκουλα’ από την ηγεσία του Εργ. Κέντρου και από όσους θήτευσαν με σοβαρές ευθύνες ως «νεκροθάφτες» του κινήματος στην Εύβοια και τώρα σηκώνουν τις σημαίες στα χαλάσματα. Έχουν ευθύνες γιατί έχουν αποδεχθεί σε μια σειρά χώρους τις λεγόμενες «οικιοθελείς αποχωρήσεις».

Ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί και να περιφρουρήσει μια τέτοια συνεπή απόφαση είναι ο αταλάντευτος αγώνας των εργαζομένων στην ΙΝΤΕΑΛ, , το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, η αλλαγή του συσχετισμού υπέρ των συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που παλεύουν για την ανατροπή των επιλογών της ΕΕ και των ευρωλάγνων γαλαζοπράσινων ΣΥΝεταίρων της .
Η ακύρωση των σχεδίων της εργοδοσίας περνάει μόνο μέσα από την οργάνωση ενός μαζικού , ταξικού αγωνιστικού κύματος αντίδρασης και αντίστασης.
Το ΠΑΜΕ θα σταθεί δίπλα σε οποιαδήποτε αγωνιστική πρωτοβουλία πάρουν οι εργαζόμενοι και το ΔΣ του σωματείου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: