Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Σοφία Ντούρου- Νομαρχιακή Σύμβουλος


Στο τελευταίο Ν.Σ. ζητήσαμε -για άλλη μια φορά- να συζητηθούν τα προβλήματα των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας, τα μέτρα πυροπροστασίας που πρέπει να πάρει η Ν. Α Εύβοιας για να μην ξαναζήσουμε και αυτό το καλοκαίρι νέες πυρκαγιές, νέες καταστροφές. Η πλειοψηφία του Ν.Σ. αρνήθηκε να το συζητήσει. Άλλωστε συστηματικά ακολουθεί την ίδια τακτική σε όλα τα Ν.Σ. που θέσαμε το θέμα, στηρίζοντας έτσι και καλύπτοντας και τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης. Ένας χρόνος έχει περάσει από τις πυρκαγιές και οι εκτιμήσεις των ζημιών σε πολλές περιοχές δεν έχουν καν αρχίσει. Στο Κρεμαστό, στο δήμο Κονιστρών, δέκα οικογένειες ζουν ακόμα στα κοντέινερς. Δημιουργούνται οι συνθήκες που θα μπορούσαν να δώσουν νέες φωτιές στις ήδη καμένες περιοχές όπως έγινε στα Στύρα.
Η κυβέρνηση, μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές, ανακοίνωνε «μέτρα» και χρήματα που οι πυρόπληκτοι δεν είδαν ποτέ.
Ήδη, αυτό το καλοκαίρι, μετράμε φωτιές στην Αιδηψό , στην Αυλίδα και τη Σκύρο όπου κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους.
Γι’ αυτό λέμε ότι εμπρηστική και επικίνδυνη είναι η ίδια η πολιτική των κυβερνήσεων και των μηχανισμών που τις στηρίζουν. Είναι αυτές που απαξιώνουν και ξεπουλούν τη γη, τους ορεινούς όγκους, τις παραλίες…
Η πρόληψη των πυρκαγιών έχει μικρότερο κόστος. Μάλιστα, αυτό το γνωρίζουν οι σημερινοί και οι προηγούμενοι κυβερνώντες, αλλά υπάρχει μια σαφής ταξική επιλογή: Τα αποτελέσματα των φυσικών καταστροφών ευνοούν τα σχέδια της άρχουσας τάξης στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση. Είναι ταξική επιλογή, διότι στο υπόβαθρό της βρίσκεται η ανάγκη αλλαγής χρήσης γης. Κι αυτό γιατί υπάρχει η ατομική ιδιοκτησία στη γη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εύβοια που τα περισσότερα δάση της είναι «μη δημόσια».
Εκείνο που ποτέ δεν έγινε - και όχι τυχαία - είναι η συστηματική καταγραφή των δασικών εκτάσεων και το καθεστώς ιδιοκτησίας τους, η ύπαρξη ενός Δασικού Κτηματολογίου. Αυτό αποφεύγουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις ώστε να μην καταγραφεί ο δασικός πλούτος της χώρας, να προηγηθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να χαλαρώσει η προστασία.
Όσο η γη θα είναι εμπόρευμα, θα αξιοποιούνται όλα τα μέσα για την αλλαγή χρήσης της προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών. Μην ξεχνάμε ότι αρκετές περιοχές που κάηκαν και καίγονται στην Εύβοια είναι το «φιλέτο» επιχειρηματιών που ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν νέες ανεμογεννήτριες, για να προστατεύσουν τάχα το περιβάλλον .
Τα τελευταία χρόνια, ενώ οι φωτιές μαίνονται, οι κυβερνήσεις προχωρούν συστηματικά στην αποδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας που είναι ερημωμένη από προσωπικό. Για παράδειγμα: Τα περιαστικά δάση ανατίθενται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δημιουργούνται φορείς διαχείρισης για «αξιοποίηση» περιοχών, η προστασία των δασών αποκόπτεται από την καταστολή των πυρκαγιών και τη δασοπυρόσβεση, οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούν με μεγάλα οργανικά κενά, η χρηματοδότηση είναι ισχνή.
Το πυροσβεστικό σώμα έχει 4000 κενές θέσεις και το υπάρχον προσωπικό χρησιμοποιείται χωρίς ωράρια, χωρίς ξεκούραση, χωρίς εξοπλισμό, με κίνδυνο νέων ατυχημάτων.
Διεκδικούμε: Δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη.
Πλήρη χρηματοδότηση σε σταθερή βάση του δασικού τομέα, στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με κατάλληλα εκπαιδευμένο, μόνιμο προσωπικό και εξασφάλιση της κατάλληλης υλικοτεχνικής υποδομής.
Άμεση διάθεση έκτακτων δαπανών για καθαρισμό των δασών, διάνοιξη οδών και κάθε δυνατό προληπτικό μέτρο.
Να σταματήσει κάθε απόπειρα αναθεώρησης των άρθρων 24, 117 του Συντάγματος.
Διαμόρφωση, ολοκλήρωση Κτηματολογίου και Δασολογίου.
Κατάργηση των αντιδραστικών νόμων και διατάξεων και κάθε μέτρου εμπορευματοποίησης των δασών και αλλαγής χρήσης γης. Τα δάση είναι κοινωνικός πλούτος και ανήκουν στο λαό.
Πλήρη αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών.
Είναι ανακριβής και ανούσια η έκφραση «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τα δάση. Η ουσία είναι ότι υπάρχει η «πολιτική βούληση» που σε κάθε σπιθαμή της γης βλέπει κέρδη για τα μονοπώλια. Και υπόθεση των εργαζομένων και των νέων των λαϊκών στρωμάτων είναι να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και αυτή την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: