Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΙΛΤΙΔΗ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΝΟΜΩΝ


10 Ιουλίου 2008




Το καλοκαίρι του 2007 σημάδεψε βαθιά τα δασικά οικοσυστήματα της Πατρίδας μας. Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση, κατέκαψαν τα δάση μας και προκάλεσαν ανείπωτη θλίψη στην ελληνική κοινωνία. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, χάθηκε το βιος εκατοντάδων συμπολιτών μας, η φύση νεκρώθηκε.
Μέσα από τις στάχτες και τ’ αποκαϊδια όμως αναστήθηκε η ελπίδα.
Συντεταγμένα και οργανωμένα η Πολιτεία ανέλαβε την ευθύνη για την αποκατάσταση των πληγέντων και την ανασυγκρότηση του Δασικού Χώρου, έχοντας στο πλευρό της φορείς και πολίτες που επέδειξαν, όπως εύστοχα επισήμανε ο Πρωθυπουργός της χώρας, ένα νέο πατριωτισμό και στάθηκαν αλληλέγγυοι σε κάθε ανάγκη των πυροπαθών.
Στοιχισμένοι πίσω από τις εντολές του Πρωθυπουργού, οι εντεταλμένοι από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Εσωτερικών, ΥΠΕΧΩΔΕ και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς αποδύθηκαν σε έναν σκληρό αγώνα δρόμου για να στηρίξουν τους πυροπαθείς, για να τους ενισχύσουν σε επίπεδο υποδομών και αγροτικής οικονομίας, για να δώσουν κίνητρα ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.




Πολιτικές ευθύνης για τις πυρόπληκτες περιοχές

Στον τομέα ευθύνης του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έκανε πλήρη καταγραφή των αναγκών που παρουσίαζε η κάθε περιοχή. Ειδικά κλιμάκια με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Αλέξανδρο Κοντό και εμού περιοδεύσαμε στους πυρόπληκτους νομούς της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής και δώσαμε τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Με γοργά βήματα προχωρήσαμε σε συνεργασία με τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας στα οποία αναθέσαμε τις μελέτες ανασυγκρότησης του καμένου Δασικού Χώρου.
Συγχρόνως φροντίσαμε και δώσαμε στηρίγματα ζωής στα καμένα δάση που κινδύνευαν από τη διάβρωση του εδάφους και τις πλημμύρες του χειμώνα.


Αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα

Στον καμένο δασικό χώρο πραγματοποιήθηκαν οι δέουσες παρεμβάσεις για την αντιδιαβρωτική και αντιπλημμυρική προστασία του δάσους, με σύγχρονες προδιαγραφές και με τις επιστημονικές επιταγές της Δασολογικής Επιστήμης. Αποφεύχθηκαν ενέργειες που θα επέφεραν διάβρωση του εδάφους και πλημμυρικά φαινόμενα.
Χωρίς υπερβολή μπορεί να ειπωθεί ότι μέσα σε χρόνο ρεκόρ (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2007) υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο αντιδιαβρωτικό και αντιπλημμυρικό έργο όλων των εποχών στη χώρα μας και απέδωσε πράγματι το ποθητό αποτέλεσμα. «Τα έργα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» και άντεξαν με επιτυχία στις καιρικές δοκιμασίες.
Τα παραπάνω έργα υλοποιήθηκαν με την άοκνη εργασία και με την πολύτιμη εμπειρία Υλοτομικών Συνεταιρισμών καθώς και την ουσιαστική συνδρομή του εποχιακού προσωπικού που προσελήφθη κατ΄ εντολή της Κυβέρνησης.

Η συνολική δαπάνη για τα αντιδιαβρωτικά έργα στις καμένες δασικές εκτάσεις ανήλθε σε 23.686.096,16ευρώ.
Ειδικότερα τοποθετήθηκαν 79.458,12 τ.μ. κορμοφράγματα – ξυλοφράγματα, 2.279,80 μ. σανιδότοιχοι, 3.114.828,06 μ. κορμοδέματα, 854.153,30 μ. κλαδοπλέγματα, 259 τ.μ. ξηρολιθοδομές και υλοποιήθηκαν 18 τσιμεντένια φράγματα.


Αναδασωτέες εκτάσεις

Έγινε πράξη η διακήρυξη του Πρωθυπουργού «Ότι ήταν δάσος παραμένει δάσος» με την κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες ανά την επικράτεια σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος (παρ. 3). Όλες οι πληγείσες δασικές εκτάσεις κηρύχθηκαν αναδασωτέες, όπως ορίζει το Σύνταγμα εντός τριμήνου ή όπου υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες εντός πενταμήνου.
Ελήφθη ειδική πρόνοια για την προστασία των περιμετρικών εκτάσεων στις πυρόπληκτες περιοχές στην απόφαση για τις ρυθμίσεις θήρας της κυνηγετικής περιόδου 2007 – 2008. Καθορίστηκε απαγορευτική περιμετρική ζώνη έως και τριπλάσια έκταση στις πυρόπληκτες περιοχές και ελήφθησαν επίσης μέτρα για την προστασία της θηραματοπανίδας. Απαγορεύτηκε κάθε θηραματική δραστηριότητα στις πυρόπληκτες περιοχές.



Στο επίκεντρο οι Πυρόπληκτες Περιοχές

Στο επίκεντρο της νέας Δασικής Πολιτικής βρέθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές. Δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανασύσταση και στη χρηματοδότηση των δασικών φυτωρίων της χώρας με σκοπό την παραγωγή ικανής ποσότητας δενδρυλλίων για να αξιοποιηθούν στις προβλεπόμενες τεχνητές αναδασώσεις στον κατάλληλο πάντοτε χρόνο.

Ειδικός Φορέας Δασών

Ενεργοποιήθηκε ο Ειδικός Φορέας Δασών, οι πιστώσεις του οποίου διατίθενται για δασικά έργα, έργα αντιπυρικής προστασίας καθώς και για την ανασύσταση των δασικών φυτωρίων.

Από το 2007 και μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί:
3.500.000ευρώ για την ανασύσταση των δασικών φυτωρίων
5.000.000ευρώ έχουν εκταμιευθεί για το τρέχον έτος για αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα καθώς και για την αναγέννηση των φυτωρίων 1.087.900ευρώ για την προμήθεια οχημάτων (Jeep) και εξοπλισμού Δασοπροστασίας σε 34 νομούς της Ελλάδας. Ανάμεσα σ’ αυτούς περιελήφθησαν και οι νομοί Εύβοιας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.


8.628.000ευρώ διατέθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό για έργα
αντιδιαβρωτικής προστασίας
7.412.000ευρώ για την αποπεράτωση αντιδιαβρωτικών παρεμβάσεων που υλοποίησαν οι Υλοτομικοί Συνεταιρισμοί.


Συνεργασίες με Επιστημονικούς Φορείς – Εθελοντικές Οργανώσεις

Αναπτύχθηκαν γόνιμες συνεργασίες με ξένες επιστημονικές αποστολές, ιδιαιτέρως των Η.Π.Α. και της Γαλλίας οι οποίες εξειδικεύονται σε θέματα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.
Από τη Διεπιστημονική Ομάδα των Η.Π.Α. παρουσιάστηκε σχέδιο παρέμβασης για τη λεκάνη απορροής του Κλαδέου ποταμού ν. Ηλείας. Με τη Γαλλική αντιπροσωπεία η συνεργασία εστιάζεται στην ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών και εμπειριών , την ανάπτυξη τεχνικών για αντιχειμαρρική προστασία και την υλικοτεχνική υποστήριξη.

Διευρύνθηκε το Δίκτυο Συνεργασίας του Υπουργείου με εθελοντικές οργανώσεις που έχουν αποδεδειγμένη συνεισφορά στο φυσικό περιβάλλον.
Υπογράφηκαν Μνημόνια Συνεργασίας και Σύμφωνα Συνεργασίας με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων, τη W.W.F. – Eλλάς, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων για θέματα διαχείρισης και ανάπτυξης των δασικών μας οικοσυστημάτων. Θα ακολουθήσουν συνεργασίες και με τον Αρκτούρο, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία κ.α.
Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας με την εθελοντική πρωτοβουλία Γάλλων ακαδημαϊκών «Ένα δέντρο για την Ελλάδα» με σκοπό τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού για παρεμβάσεις αποκατάστασης του δασικού χώρου (αναδασώσεις, συντήρηση και προστασία καμένων δασών και δασικών εκτάσεων).
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ευγενική χορηγία του 1.000.000ευρώ που διέθεσε η Εμπορική Τράπεζα εξασφαλίζεται η τεχνητή αναδάσωση του Ταϋγέτου και του Υμηττού.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχε επίσης ενεργά στις εκδηλώσεις αναδάσωσης που πραγματοποίησε η Ελληνοαμερικανική Οργάνωση «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα».
Δέχθηκε επίσης τη δωρεά στόλου οχημάτων από την εταιρία Κοντέλλης – ΑΕΒΕ τα οποία έχουν ήδη διατεθεί σε Δασαρχεία και χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμού του δασικού χώρου και για τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών.

Αποκατάσταση Δασικού Χώρου

Πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συσκέψεις για τις μελέτες αποκατάστασης του πληγέντος Δασικού Χώρου. Έγινε η παρουσίαση του σχεδίου ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές.
Ανατέθηκε στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε και στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Αθήνας η μελέτη αποκατάστασης – ανάπλασης – τεχνητής αναδάσωσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας σε έκταση 400 στρεμμάτων.
Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και ανασύστασης του δασικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας που ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο είναι προσαρμοσμένα στο πνεύμα αναβίωσης του αρχαίου και δασικού χώρου. Στην περιοχή του Κρόνιου Λόφου υλοποιήθηκαν αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα για τα οποία χρησιμοποιήθηκαν 115.000 κορμοδέματα, αντίστοιχος αριθμός κλαδοπλεγμάτων και ξυλοφραγμάτων ενώ φυτεύτηκαν 38.000 δενδρύλλια με σεβασμό στην ελληνική βιοποικιλότητα και στο γενετικό υπόστρωμα. Άλλα 6.000 δενδρύλλια φυτεύτηκαν στη βόρεια είσοδο της αρχαίας Ολυμπίας, με τη συνδρομή των τοπικών Δασαρχείων ολοκληρώνοντας την τεχνητή αναδάσωση του χώρου.
Παράρτημα του ΕΘΙΑΓΕ αποτελούμενο από δύο ερευνητές, εγκαθίσταται σε μόνιμη βάση στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας για να παρακολουθεί πως εξελίσσεται η πορεία των έργων αποκατάστασης και αναδάσωσης του δασικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και την πορεία των έργων αποκατάστασης στην περιοχή του Καϊάφα.
Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για μελέτες αποκατάστασης Δασικού Χώρου
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τη Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ για τη σύνταξη δεκατριών εφαρμοστικών μελετών που θα λειτουργήσουν ως πρότυπο για την ανασυγκρότηση του Δασικού Χώρου.

Τίτλοι μελετών

1. Μελέτη διευθέτησης ορεινών υδάτων καμένων περιοχών Δήμου Ωλένης, Φολόης, Αρχαίας Ολυμπίας.

2. Μελέτη κατασκευής φραγμάτων συγκράτησης φερτών υλών σε διάφορα ρέματα περιοχής Δασαρχείου Ολυμπίας.

3. Μελέτη αναδάσωσης διπλοκαμένων εκτάσεων στην περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας.

4. Μελέτη αναδάσωσης διπλοκαμένων εκτάσεων στην περιοχή του Δήμου Αλιφείρας.

5. Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας στη περιοχή του Ταϋγέτου (υδρολογικές λεκάνες Νέδοντα και Ελαιοχωρίου) με αξιολόγηση των πρόχειρων αντιπλημμυρικών έργων (κορμοφράγματα) που έχουν κατασκευαστεί, των υπαρχόντων λιθόκτιστων φραγμάτων κ.λ.π.

6. Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας (υδρολογική λεκάνη Παμίσου) με αξιολόγηση των πρόχειρων αντιπλημμυρικών (κορμοφράγματα) που έχουν κατασκευαστεί, των υπαρχόντων λιθόκτιστων φραγμάτων κ.λ.π.

7. Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στις κοίτες των ρεμάτων καμένων εκτάσεων προστασίας του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές στην περιοχή του Δήμου Στυρέων.

8. Μελέτη αξιολόγησης της λειτουργικότητας των κατασκευσθέντων αντιδιαβρωτικών έργων και περαιτέρω αντιδιαβρωτικής θωράκισης της καμένης περιοχής (φυτοτεχνικά, τεχνικά έργα).

9. Μελέτη παρεμβάσεων στο δασικό τομέα και την αισθητική βελτίωση των καμένων περιοχών. (δημιουργία αλσυλίων πέριξ των οικισμών – παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και προστασία της άγριας πανίδας – χώροι αναψυχής κ.λ.π.)

10. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων στις θέσεις Κολοκοτρώνη, Κούτσουρα, Κερασιές και Αρραβωνίτσα Δημοτικού Διαμερίσματος Πτέρης του Δήμου Αιγίου.

11. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων στις θέσεις Βουλιάγκους κι Άγιος Κωνσταντίνος Δημοτικού Διαμερίσματος Άνω Διακοπτού του Δήμου Διακοπτού.

12. Αναδάσωση καμένων εκτάσεων στις θέσεις Λαμποζίνα Δημοτικού Διαμερίσματος Τράπεζας του Δήμου Διακοπτού.

13. Μελέτη επισκευής – αποκατάστασης καμένου κτηρίου «Κρατικού Ξυλοπριστηρίου και Δασονομείου Αλαγονίας, εμβαδού 600,00 τ.μ.

Ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών – Προώθηση στο Δ΄Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης

Εκ παραλλήλου έχουν ολοκληρωθεί από τα κατά τόπους Δασαρχεία μελέτες αποκατάστασης του δασικού χώρου οι οποίες προωθούνται άμεσα προς υλοποίηση με οικονομικούς πόρους του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Εγκεκριμένες μελέτες στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

• Κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στους χείμαρρους του ιδιωτικού δάσους ΄΄Κριμπάτσι΄΄ και του δημόσιου δάσους Σχηματαρίου περιοχής Δήμων Αυλίδας και Σχηματαρίου, αρμοδιότητας Δασαρχείων Χαλκίδας και Θηβών (προϋπολογισμού 356.457,00ευρώ).
• Αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας της καμένης έκτασης - λεκάνης απορροής του ρέματος ΄΄Κακόρεμα΄΄ του ιδιωτικού δάσους Μίστρου περιοχής ευθύνης Δασαρχείου Χαλκίδας
( προϋπολογισμού 89.250,00ευρώ).
• Αντιδιαβρωτικά έργα προστασίας των καμένων εκτάσεων – λεκανών απορροής των ρεμάτων ΄΄Βαθύ Ρέμα΄΄ και ΄΄Μυλώντας΄΄ του ιδιωτικού δάσους Θεολόγου περιοχής ευθύνης Δασαρχείου Χαλκίδας ( 88.042,00ευρώ).
• Κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων στην καμένη περιοχή των Δήμων Ταμυνέων, Αυλώνος και Κανιστρών αρμοδιότητας Δασαρχείου Αλιβερίου (191.590,00ευρώ).

Εγκεκριμένες μελέτες στην Περιφέρεια Πελοπονήσσου

• Μελέτη αναδάσωσης της περιοχής Μακρυσίου – Κερασταρίου Μεγαλούπολης, περιοχής αρμοδιότητας Δασαρχείου Τριπόλεως (προϋπολογισμού 3.050.000,00ευρώ).
• Μελέτη αναδάσωσης των καμένων εκτάσεων του συμπλέγματος ελατοδασών Δυτικού Μαινάλου – Δασικά τμήματα 28, 33 και 34 (προϋπολογισμού 918.000,00ευρώ).
• Βελτίωση ασφαλτόστρωσης δρόμου ΄΄Τζίτζινα – Μνήμα΄΄ (προϋπολογισμού 500.000,00ευρώ).
• Ασφαλτόστρωση δρόμου ΄΄Αλεξανδρέικα – Μελίστρες΄΄(προϋπολογισμού 1.600.000,00ευρώ).
• Ασφαλτόστρωση δρόμου Μαγγιανάρη – Αναβρυτή (προϋπολογισμού 2.000.000,00ευρώ).
• Αναδασώσεις Βασιλακίου – Ασημίου – Περιποιήσεις – καλλιέργεια (προϋπολογισμού 80.000,00ευρώ).
• Ειδική μελέτη αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων καψάλας Αρχαίας Κορίνθου, Σολομού Δήμου Κορινθίων, Μαψού, Χιλιομοδίου Τενέας και Αθικίων Δήμου Σαρωνικού (4.900.000 ευρώ).
• Ειδική μελέτη αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων καψάλας ορ. Φουκά Οκ. Καλεντζίου Δ.Σ.Δ Ζευγολατιού Δημοτικού Διαμερίσματος Σουληναρίου και Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλκείου Δήμου Βόχας (προϋπολογισμού 2.510.000ευρώ).
• Ειδική μελέτη αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας επαρχιακής οδού Ισθμού – Επιδαύρου καψάλας στη θέση Άρα – Γκότσι – Τούρλα Δημοτικού Διαμερίσματος Σοφικού Δήμου Σολυνείας (προϋπολογισμού 18.000,00ευρώ).
• Ειδική μελέτη κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα Πλατανιάς ή Ι. Μ. Αγίου Νικολάου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουταλά του Δήμου Τενέας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σολομού του Δήμου Κορινθίας και σε τμήματα του δάσους Χιλιομοδίου (προϋπολογισμού 303.297,00ευρώ).
• Ειδική μελέτη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας επαρχιακής οδού στο χείμαρρο Μαψού, βόρεια της ΄΄Παλουκόραχης΄΄ στα ρέματα της περιοχής ΄΄Σικυώνας΄΄ στα νότια της νέας εθνικής οδού Κορίνθου – Τριπόλεως και στα ρέματα στη θέση ΄΄Γκα΄΄ βόρεια του Σ.Σ. Αθικίων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κουταλά και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Χιλιομοδίου του Δήμου Τενέας (προϋπολογισμού 502.181,00ευρώ).
• Ειδική μελέτη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας στο τμήμα της υδρολογικής λεκάνης απορροής του χειμάρρου ΄΄Ζαπάντη΄΄ του Δημοτικού Διαμερίσματος Χαλκίου και Δημοτικού Διαμερίσματος Σουληναρίου του Δήμου Βόχας (προϋπολογισμού 419.016,00ευρώ).

Εγκεκριμένες μελέτες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

• Μελέτη βελτίωσης – συντήρησης και αποκατάστασης βατότητας δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων περιοχής Δασαρχείου Πύργου (προϋπολογισμού 293.000,00ευρώ).
• Μελέτη αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στις καμένες περιοχές της επαρχίας Ολυμπίας (προϋπολογισμού 9.508.000,00ευρώ).
• Μελέτη αντιπλημμυρικών - αντιδιαβρωτικών έργων και συγκράτησης εδαφών στις καμένες εκτάσεις περιοχής Δασαρχείου Αμαλιάδας (προϋπολογισμού 2.347.889,96ευρώ).
• Μελέτη αναδάσωσης στη θέση Άγιοι Απόστολοι – Άγιος Παντελήμονας Δημοτικού Διαμερίσματος Πιέρης Δήμου Αιγίου (προϋπολογισμού 190.524,40ευρώ).
• Αναδάσωση – φύτευση πρανών στη θέση Κερνίτσα Δημοτικού Διαμερίσματος Άνω Διακοπτού του Δήμου Διακοπτού (προϋπολογισμού 49.668,11ευρώ).


Υπό έγκριση είναι τρεις ακόμη μελέτες και υπό σύνταξη δεκαεννέα μελέτες στις προαναφερθείσες Περιφέρειες.

Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης στις πυρόπληκτες περιοχές

Ελήφθη μέριμνα για την ανάπτυξη υποστηρικτικού αγροτικού δικτύου στις πυρόπληκτες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης σε Αχαϊα, Κορινθία, Ηλεία, Λακωνία, Εύβοια.


Συμβατικές ζωοτροφές
Κατά παρέκκλιση του καν. (ΕΟΚ) αριθ. 2092/91 που αναφέρεται στη βιολογική κτηνοτροφία διατέθηκαν συμβατικές ζωοτροφές για το κτηνοτροφικό κεφάλαιο στους νομούς Αχαϊας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Κορινθίας.
Στο Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την Κτηνοτροφία περιλαμβάνεται ειδική τροπολογία αναφορικά με την κατάργηση της δυνατότητας ανάκλησης πράξης αναδάσωσης.

Το Δάσος των πολλαπλών σκοπών και χρήσεων

Αποκομίζοντας τεράστια εμπειρία από την ολοκλήρωση των αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων, τον προγραμματισμό έργων αποκατάστασης του πληγέντος δασικού χώρου, ασκούμε με υπευθυνότητα τη Δασική Πολιτική για να αναπτύξουμε το Δάσος που πρέπει να έχει η Πατρίδα μας. Με αύξηση των πιστώσεων για τη Δασοπροστασία, με υποστηρικτικές δράσεις για την αειφορική διαχείρισή τους.
Στόχος μας είναι το δάσος των πολλαπλών σκοπών και χρήσεων ως θεμέλιο για την ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Με την αξιοποίηση των προστατευτικών και ρυθμιστικών του λειτουργιών, των καρπώσεων και την ανάπτυξη περιβαλλοντικών και αναψυχικών δράσεων.
Σταθερή επιδίωξή μας είναι η επανασύνδεση των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών της χώρας με τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας γιατί η δασική πολιτική έχει τη διάσταση της παραγωγικής πολιτικής.
Προχωρούμε βήμα – βήμα την άσκηση της Δασικής Πολιτικής για να μεγεθύνουμε το δάσος. Μεγαλώνοντας το δάσος, ψηλώνοντας τα δέντρα και ανεβάζοντας πιο ψηλά το δάσος στο βουνό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: