Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Ο Ν. Ζέρβας στήριξε το αίτημα της Ν.Α. Ευβοίας για το σχήμα Εύβοιας - Βοιωτίας και Β.Α. Αττικής

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευβοίας, κ. Νίκος Ζέρβας, εκπροσώπησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο και το Νομάρχη, στο Έκτακτο Συνέδριο της ΕΝΑΕ για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Κατά την ομιλία του, την Παρασκευή 16 Μαϊου, ο κ. Ζέρβας μετέφερε τη θέση της Εύβοιας, όπως αυτή έχει εκφραστεί με απόφαση του Ν.Σ. και είναι ένα διοικητικό σχήμα, στο οποίο θα συμμετέχουν η Εύβοια, Βοιωτία και Βορειοανατολική Αττική. Παρατίθεται στη συνέχεια η ομιλία του κ. Ζέρβα:

"...Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε ένα θέμα που αφορά ιδιαίτερα εμάς στην Εύβοια. Θέλω να σας πω ότι σήμερα από το Νομό Εύβοιας για εξαιρετικά ειδικούς λόγους βρίσκομαι μόνο εγώ, που είμαι Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, εκφράζω και εκπροσωπώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο και φυσικά και τον Νομάρχη μας.

Θα ήθελα να αναφερθώ στο γεωγραφικό προσδιορισμό των Περιφερειών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και με τα κριτήρια που έθεσε το
Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τον γεωγραφικό προσδιορισμό των Περιφερειών λαμβάνονται υπόψιν γεωοικονομικά κριτήρια, πολιτιστικά, ιστορικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά, καθώς επίσης και η συγκοινωνία και οι επικοινωνίες που έχουν οι σημερινοί Νομοί, τέλος πάντων οι διάφορες πόλεις μεταξύ τους.

Εμείς συμμετέχουμε, για 14 χρόνια περίπου, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η εμπειρία μας από τη συμμετοχή στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία είναι αρνητική. Δεν έχουμε τίποτα με τους φίλους μας της Φθιώτιδας, της Ευρυτανίας, της Φωκίδας και της Βοιωτίας, όμως η συμμετοχή μας σε αυτή την Περιφέρεια ήταν ένα βαρίδιο θα μπορούσα να πω, ήταν εμπόδιο στην ανάπτυξη του Νομού μας. Είναι πολύ μακριά από την Εύβοια, για να πάει κανείς από τη νότια Καρυστία, από το ένα άκρο της
Εύβοιας, στη Λαμία, χρειάζεται περίπου 5 ώρες και υπάρχει μια πολύ μεγάλη ταλαιπωρία.

Επειδή λοιπόν τα αποτελέσματα και η εμπειρία μας από τη συμμετοχή μας στην Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος ήταν αρνητικά, εμείς
θέσαμε το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, το συζητήσαμε και με τους φορείς -θα καταθέσω στο Προεδρείο και την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου- επιθυμούμε... Και αυτό το καταθέτω εδώ, και στους Συνέδρους και στο Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα επεξεργαστεί περαιτέρω την περιφερειακή διάρθρωση.

Επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε ένα διοικητικό σχήμα, σε μία Περιφέρεια στην οποία θα συμμετέχουν η Εύβοια, ο Νομός Βοιωτίας και η βορειοανατολική Αττική. Ή σε κάθε περίπτωση -η απόφαση αυτή που αναφέρω τώρα είναι ομόφωνη- η απόφασή μας να αποχωρήσουμε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος".